Почнува учебната година за дуално стручно образование по германски модел

Од:

Делегација на Германското стопанство во земјава денеска во средното стручно училиште „Св. Наум Охридски“ во Охрид ќе го означи почетокот на новата учебна година на третата генерација учениците кои се школуваат според програмата за дуално стручно образование по германски модел.

Оваа програма се спроведува во седум градови во соработка со седум средни стручни училишта и 12 компании. Во Охрид се реализира во соработка со средното стручно училиште „Св. Наум Охридски“ и компаниите ЛТХ Леарница, Костал и ОДВ Електрик.

На настанот претставници на компаниите ЛТХ Леарница, Костал и ОДВ Електрик ќе информираат за своето досегашно искуство со програмата за дуално стручно образование и перспективите која таа ги нуди.

Би можело да ве интересира

Средношколци презентираа како го замислуваат реформираното образование

Жарко Настоски

Истражување: Владата може да биде потранспарентна околу буџетските трошења во образованието

Жарко Настоски

Таблети за ученици од социјално загрозени семејства во Ресен

Пакети со ученички прибори за основци од помалубројните заедници

Катерина Павлова-Николовска

Прва студентска конференција на УКЛО по повод Светскиот ден на науката

Ана Ололовска

Смарт-табли за кумановските средни училишта „Сами Фрашери“ и „Наце Буѓони“

Ана Ололовска