Почина писателот Методија Фотев

Од:

По кусо боледување, утрово почина македонскиот романсиер и поет Методија Фотев, информира Друштвото на писатели на Македонија.

Фотев, роден на 14 март 1932 година во Љубојно, Преспанско, беше член на Друштвото на писатели на Македонија од 1957 година. Неговото книжевно творештво го сочинуваат повеќе романи: „Потомците на Кат“ (1966), „Селани и војници“ (1969), „Големите скитачи“ (1970), „Неплодна вода“ (1978), „Вивариум“ (2010), како и поетската збирка „Поезија не за одмор“ (2002). Добитник е на наградите: „11 Октомври“, „13 Ноември“, „Рациново признание“.

Погребот ќе се одржи утре, во присуство на најтесниот семеен круг.

Би можело да ве интересира

Иван Џепароски и Душан Стојковиќ добитници на „Книжевен жезол“

Комеморација на ДПМ за писателот Ристо Ѓ. Јачев

Повик на ДПМ за прием на нови членови

ДПМ ќе ги додели годишните книжевни награди за 2018

Друштвото на писатели на Македонија го распиша конкурсот за традиционалните книжевни награди

Наум Локоски

Друштвото на писатели на Македонија денеска слави 70 години постоење

Наум Локоски