Општина Аеродром како партнер се вклучува во кампањата на АУЕ-ФОН „20 години, 200 компании, 2.000 стипендии“

Од:

Американскиот универзитет на Европа – ФОН и Општина Аеродром денеска потпишаа Меморандум за соработка, со што една од најголемата единица на локална самоуправа на територија на Град Скопје се вклучува како партнер во кампањата на Универзитетот „20 години, 200 компании, 2000 стипендии“.

Со Меморандумот, кој го потпишаа генералниот директор и основач на АУЕ – ФОН, м-р Сефер Цаноски и градоначалникот на Општина Аеродром, доц.д-р Тимчо Муцунски Универзитетот ја проширува листата на партнери и дополнително ја зајакнува и продлабочува соработката со институциите, компаниите и единиците за локална самоуправа, со што се обезбедуваат поволности за студентите, но и за вработените од Општина Аеродром, придонесувајќи за зајакнување на капацитетите на кадри согласно потребите на пазарот на труд.

Меморандумот предвидува Универзитетот и Општината да соработуваат пред сè во сферата на едукација, образование, усовршување, оспособување и обука на кадри во повеќе стручни и научни области. Во таа насока, предвидено е Општина Аеродром работно да ангажира студенти од АУЕ – ФОН, како дел од проектот „Студирај и работи“ кој го реализира Универзитетот.

Соработката помеѓу АУЕ – ФОН и Општина Аеродром ќе се реализира преку различни форми, при што треба да се потенцира стручната и научната експертиза од страна на Универзитетот при подготовка на стратешки плански и програмски документи и законски подзаконски и други акти во надлежност на општината.

Како резултат на потпишаниот Меморандум, Универзитетот ќе се вклучи и во едукација, образование, усовршување, оспособување и обука на вработени во општината и нивните потесни семејства, а како резултат на продлабочената соработка, предвидено е двете страни заеднички да организираат семинари, курсеви, обуки и други форми на доусовршување.

Дополнително, Меморандумот предвидува и ангажирање на експерти на општината во наставниот процес на АУЕ – ФОН за клиничка настава, но и изведување на практична обука на студентите во Општина Аеродром, која ќе им овозможи стручно усовршување и подготовка за сигурна и успешна кариера.

ПР Текст

Би можело да ве интересира

Општина Аеродром: Деструктивната СДСМ преку прес конференција повторно ги лаже и манипулира граѓаните

Горан Наумовски

Аеродром ја одбележа Европската недела на мобилност

Предраг Петровиќ

Дрес од МЗТ Скопје Аеродром за градоначалникот на Њујорк, Ерик Адамс

Бесплатни училишни униформи за над седум илјади ученици од Општина Аеродром

Општина Аеродром ја одбележува Европската недела на мобилност

Општина Аеродром втора година по ред обезбедува часови за бесплатно пливање за првачињата и децата со попреченост