Нивото на Охридското Езеро се спушти на дозволениот минимум

Од:

Нивото на водата во Охридското Езеро падна на дозволениот минимум, на котата 693,10 метри надморска височина или 16 сантиметри под просекот за овој период од годината.

Температурата на водата е 12,5 степени Целзиусови, што е за 0,3 степени под просекот за ноември.

Билјанините извори на испустот кај Студенчишта се веќе два месеци без вода, но тоа е само дел од изворите оттаму што водата се користи и како каптажа за системот за водоснабдување на градот и дел за потебите на Хидробиолошкиот завод.

Слична неповолна хидролошка состојба беше и ланската година кога во ноември водостојот падна и сантиметар под минимално дозволеното ниво од 693,10 метри надморска височина.

Дијаметрално спротивна беше ситуацијата во 2018 година кога водостојот на езерото беше драстично повисок од дозволениот максимум определне на 693,75 м.н.в., кога достигна ниво и од 694,03 метри надморска височина или 93 сантимметри повиско ниво отколку денеска.

Би можело да ве интересира

МНР: Сквернавењето на спомен плочата на загинатите бугарски туристи е изолиран случај кој најстрого го осудуваме

А1он

Бугарското МНР го осуди сквернавењето на спомен плочата на загинатите бугарски туристи во несреќата на бродот „Илинден“

А1он

Намалени нивоата на Охридско и Преспанско езеро

Македонија и Албанија до 1 февруари треба да достават извештај за напредокот во заштитата на Охридскиот регион

Катерина Павлова-Николовска

Охридскиот регион го задржа статусот на Светско културно и природно наследство на УНЕСКО

Ана Ололовска

УНЕСКО денеска решава за статусот на Охридскиот регион

Катерина Павлова-Николовска