На додипломски студии лани вкупно 58.747 студенти

Од:

Во Република Македонија, во академската 2011/2012 година се евидентирани вкупно 58.747 студенти од кои 31.233 или 53,2 отсто се жени.

Според податоците на Државниот завод за статистика, 84,6 отсто од студентите учат на државните, а 15 проценти на приватните високообразовни установи.

Во прва година на студии, во академската 2011/2012 година, се запишани 18.152 студенти или 30,9 отсто. Во нив се опфатени и студентите кои по втор, трет и повеќе пати запишуваат прва година.

Би можело да ве интересира

Учениците се враќаат на настава, почнува второто полугодие

Ана Ололовска

Здружението на информатичари реагира на новиот концепт за основно образование

Ана Ололовска

ВИДЕО: Двајца средношколци избркани од училиште поради вулгарност на онлајн час

Маја Илиевска-Пачемска

Институт за педагогија: Владиниот образовен концепт е полн со недоследности

Жарко Настоски

Влада: Не се укинува предметот историја, следи исцрпна јавна расправа за образовниот концепт

Жарко Настоски

Заев: Нашата намера не е да го укинеме предметот историја

Ана Ололовска

1 comment

tatu 23/07/2012 - 16:22 at 16:22

Што од тоа, кога станавме “бастун-држава“ со законите на оваа влада? 58.000 студенти!!! Во оваа држава работниците се во просек од 55 годишна возраст па нагоре. Каде оваа маса на интелектуалци ќе работаат незнам или ќе се преселат во други земји или овде во најмала рака ќе работат по кафулиња, ќе разнесуваат весници и коекакви други, за нивното образование, неадекватни работни места? Во Македонија нема никакава ама баш никаква стратегија за високото школство. Во оваа држава не се знае колку и од каков профил образовани кадри му треба на стопанството. Срамота.
Да не се продолжеше старосната граница на 64 години, по природна селекција (пензионирање), ќе се ослободеа огромен број работни места. Ама, непродуктивните инвестиции ги голтнаа парите за пензиските фондови. Изгледа или законите не чинат или луѓето кои ги подготвуваат и гласаат. По се изгледа дека ова второто ќе да е.

Reply

Leave a Comment

fourteen − seven =