МИМ: Oдземањето на лиценцата на А2 е влошување на демократскиот амбиент

Од:

„Одземањето на дозволата за емитување на А2 телевизија од страна на Советот за радиодифузија поради непочитување на програмскиот формат сериозно ја загрозува слободата на изразувањето и медиумскиот плурализам во Р.Македонија“, стои во реакцијата на МИМ, по одлуката на Советот за радио-дифузија за одземање на лиценцата на А2 телевизија.

„Членот 63 од Законот за радиодифузија не содржи експлицитна одредба дека основ за одземање на дозвола може да биде непочитување на програмскиот формат. Експертите на Советот на Европа, при изготвувањето на Законот за радиодифузија од 2005 година, децидно предупредија дека таква одредба во законот не смее да постои, заради можноста од нејзина злоупотреба.

Советот за радиодифузија треба да ја информира јавноста дали и другите телевизии во целост се придржуваат кон програмскиот формат, или се работи за селективна примена на Законот.

Ваквиот начин на справување со сложените медиумски состојби од страна на институциите придонесува за натамошно влошување на демократскиот амбиент и слободата на медиумите во земјава“, се вели во соопштението на МИМ.

Би можело да ве интересира

Советот за радиодифузија се преименува во Агенција за аудиовизуелни медиумски услуги

Ана Ололовска

СРД бара внимателно известување за случувањата со цар Душан

Емир Латифовиќ

(ВИДЕО) Проблематичниот владин анти-абортус спот сега се емитува со „цензурирана од СРД“

Емир Латифовиќ

Казни до 40 илјади евра со измените на Законот за радиодифузија

Ана Ололовска

Со зајакнување на АЕК и СРД до подобра заштита за крајните корисници

Ана Ололовска

4 милиони евра ќе „лапне“ зградата на Совет за радиодифузија

Ана Ололовска

Leave a Comment

eleven + 20 =