Маричиќ: Жртвите од кривични дела ќе добиваат државна парична помош

Од:

Министерот за правда Бојан Маричиќ, во својот говор на Конференцијата „Патот на жртвите од насилни кривични дела во правдата“, кажа дека со нов закон кој Владата го усвои пред неколку недели, жртвите на кривични дека во иднина ќе добиваат многу поголема правна заштита.

-Пристапот до правда, односно информираноста и можноста за правно разрешување на насилните кривични дела, времетраењето на постапката, доказите што треба да се обезбедат, видот на одлуката, и особено каков вид на казни им се изрекуваат на насилниците, се индикатори за општествената реакција. Преку подготовка на Закон за компензација на жртви од кривични дела со насилство, за првпат се воведуваат законски права на жртвите од кривични дела со насилство, истакна Маричиќ.

Според министерот, целта за донесување на овој закон е да се обезбеди паричен надоместок на жртвите од кривични дела сторени со насилство како првична солидарна помош од страна на државата за нивното страдање, согласно начелото на општествена солидарност, но и да се спречи можна секундарна виктимизација како дополнително страдање што жртвите можат да го претрпат во постапките пред институциите.

Би можело да ве интересира

Маричиќ: Со новиот буџет финансиски и кадровски се зајакнува судството

Ана Ололовска

Законите кои се во собраниска процедура би требало да поминат бидејќи има мнозинска поддршка, оцени Маричиќ

Ана Ололовска

Македонија на 64-то место во светот според Индексот за владеење на правото на Светскиот проект за правда

А1он

Маричиќ: Граѓаните веќе почнаа по електронски пат да вадат потврди од казнена евиденција

Ана Ололовска

Од денеска по електронски пат ќе се добива уверение од казнена евиденција

Ана Ололовска

Засега нема барање за екстрадиција на притворениот дипломат во Србија

Ана Ололовска