Маричиќ: Ќе се спречат сите обиди за заобиколување на правдата

Од:

Министерот за правда Бојан Маричиќ во своето он-лајн обраќање на отворањето на јавната дебата „Истражување и анализа на состојбите со корупцијата во правосудството“ во организација на ДКСК, кажа дека Министерството за правда активно работи да се спречат обидите за заобиколување на правдата.

-Не можеме да имаме силна правна држава ако законите не важат за сите подеднакво. Тие што направиле корупција или криминал, без разлика дали се работи за политичари, судии или кој било, мора да одговараат. Обидите за заобиколување на правдата и правниот систем не смееме да ги дозволиме. Токму затоа ја поддржавме и новата методологија за проверка на работата во судството. Вчера Судскиот совет донесе одлука за разрешување на тројца судии. Досега вкупно 16 судии се разрешени. Сметам дека овие проверки според планот треба да продолжат и јас како министер и Владата во целина, даваме безрезервна поддршка на тој процес, потенцираше Маричиќ.

Министерот за правда се осврна и на повеќе законски измени кој се во насока за засилена и ефиксна борбата против криминалот и корупцијата. Маричиќ кажа дека со Планот за борба против корупцијата и Агендата Европа дома, Владата предвидува екипирање и дигитализација во јавното обвинителство, електронска размена на податоци меѓу институциите за поефикасно спроведување на истраги и подобрена координација.

Би можело да ве интересира

Македонија на 64-то место во светот според Индексот за владеење на правото на Светскиот проект за правда

А1он

Маричиќ: Граѓаните веќе почнаа по електронски пат да вадат потврди од казнена евиденција

Ана Ололовска

Од денеска по електронски пат ќе се добива уверение од казнена евиденција

Ана Ололовска

Засега нема барање за екстрадиција на притворениот дипломат во Србија

Ана Ололовска

Маричиќ: Жртвите од кривични дела ќе добиваат државна парична помош

Ана Ололовска

ОБСЕ и ЕУ три години ќе мониторираат случаи на организиран криминал и висока корупција

Ана Ололовска