Маричиќ: Граѓаните веќе почнаа по електронски пат да вадат потврди од казнена евиденција

Од:

Министерот за правда Бојан Маричиќ од Штип изјави дека услугата електронско вадење на потврди од казнена евиденција одлично функционира во пракса и граѓаните веќе ја користат услугата. Ова беше прва од повеќето услуги кои се дигитализираат, а целта е граѓаните да не мора да чекаат по шалтери и овие потврди да се добиваат електронски.

-Според информациите граѓаните веќе ја користат оваа услуга и системот одлично функционира. Граѓаните електронски, на модерен начин ги вадат овие потврди, односно потврдите за неосудуваност. Се работи за целосно нов систем, но важно е дека се се одвива во најдобар ред, изјави Маричиќ.

Оваа услуга е само една по неколкуте кои целосно ќе се дигитализираат. Наскоро ќе може по електронски пат да се добијат и изводите од кривична евиденција, а се работи и на трета услуга, односно дигитално издавање на уверение дека против лице не е изречена санкција – забрана за вршење на професија, дејност или должност. Целиот процес на дигитализацијата на судството кој го води Министерството за правда, предвидува воведување информатичка технологија на сите 34 судови во земјава и во речиси 200 судници.

Би можело да ве интересира

Маричиќ: Со новиот буџет финансиски и кадровски се зајакнува судството

Ана Ололовска

Законите кои се во собраниска процедура би требало да поминат бидејќи има мнозинска поддршка, оцени Маричиќ

Ана Ололовска

Македонија на 64-то место во светот според Индексот за владеење на правото на Светскиот проект за правда

А1он

Од денеска по електронски пат ќе се добива уверение од казнена евиденција

Ана Ололовска

Засега нема барање за екстрадиција на притворениот дипломат во Србија

Ана Ололовска

Маричиќ: Жртвите од кривични дела ќе добиваат државна парична помош

Ана Ололовска