Макрадули: Саниран инцидентот во „Охис“, не постои никаква опасност

Од:

Заменик-министерот за животна средина и просторно планирање Јани Макрадули денеска преку својот „Фејсбук“ профил информираше дека инцидентот во фабриката „Охис“ е целосно саниран и оти нема никаква опасност.

– По вчерашните случувања во кругот на „Охис“, денес повторно е направен увид од страна на Државниот инспекторат за животна средина и од Лабораторијата АМБИКОН на Универзитетот „Гоце Делчев“ од Штип, ангажирана од страна на судот, за надзор на процесот и начинот на кој се одвива чистењето. Она што е констатирано е дека инцидентот е саниран, благодарение и на брзата реакција на сите надлежни институции, напиша Макрадули на „Фејсбук“.

Додава дека откако ќе бидат собрани и обработени податоците од сите релевантни институции, ќе се донесе соодветно решение.

– Сакам да ги уверам жителите на Кисела Вода дека не постои никаква опасност, а тоа и го покажуваат и мерењата од страна на Лабораторијата АМБИКОН, направен со PID детектор за органиски испарливи компоненти кој покажа дека нема концентрација на метил акрилат мономер во зоната на објектот, пишува Макрадули.

Инцидентот беше пријавен вчера од страна на граѓани кои почувствувале непријатна миризба, печење на очите и главоболки. На терен беа излезени сите надлежни институции и според информациите од Државниот инспекторат за животна средина целата излеана течност беше собрана уште во текот на вчерашниот ден. Информациите од надлежните институции беа дека е истечена вода од цистерна во која претходно бил складиран метил акрилат мономер. При миењето на цистерната попуштил вентил и течноста се излеала во бетонска када која е надвор од објектот поради што се почувствувала непријатна миризба во околината.

Би можело да ве интересира

ВИДЕО: Најопасниот отпад во ОХИС го обезбедуваат чувари 24 часа

Габриела Димковиќ-Мишевска

Готови се анализите за ОХИС: Во воздухот немало отровни супстанци

Габриела Димковиќ-Мишевска

О2 иницијатива: Зошто граѓаните, а не фирмата, ја пријавиле токсичната хемикалија во „Охис“?

А1он

ВИДЕО: Вода со елементи на токсичниот метил акрилат се излеала од „Охис“

Мери Јордановска

ВИДЕО: Војска пристигна во „Охис“ по излевањето на високотоксична хемикалија

Габриела Димковиќ-Мишевска

Опасна хемикалија се излеа од цистерна од „Охис“

Габриела Димковиќ-Мишевска