Левица: „Бехтел и Енка” уништува непроценливо минерално богатство во Прилепско

Од:

Зелениот сектор на Левица изразува длабока загриженост и разочарување во врска со алармантните случувања кај селото Алинци, каде што непроценливото минерално наоѓалиште „Црн Камен“ се соочува со неизбежно уништување поради активностите на американско-турскиот конзорциум Бехтел и Енка, со очигледно одобрение на нашата влада, велат од Левица.

„Обемот на уништувањето е огромен, бидејќи тешката механизација и континуираните ископувања го загрозуваат самото постоење на ова геолошко чудо. Локалитетот „Црн Камен“, кој се простира на 2 км помеѓу Алинци и Шелеверци, е познат по уникатни минерали. Уште поважно е тоа што наоѓалиштето е родно место на минералот наречен „Македонит“, а исто така содржи и минерали од ураниум. Овој геолошки музеј, под отворено небо, не само што придонесува значително за научното знаење, туку има и економско значење со своите уникатни и високо ценети минерали. Обесхрабрувачки е да се види небрежноста што доведува до неповратни штети, ставајќи ги во прашање не само минералното наоѓалиште, туку и потенцијалните економски придобивки.

Неуспехот на владата да го заштити таквото клучно национално богатство покренува сериозни прашања за нејзината посветеност за зачувување на животната средина и одговорно управување со ресурсите. Политичката партија Левица го осудува недостигот од надзор и повикува на итна акција за заштита на ова природно наследство.
Локалитетот „Црн Камен“ не е само локална грижа, туку е прашање од национално и меѓународно значење. Крајно време е владата да ги преиспита своите приоритети и да се заложи за одговорен и одржлив пристап кон развојот, обезбедувајќи зачувување на нашите природни богатства за идните генерации. Апелираме до сите засегнати страни, вклучително и загрижените граѓани, еколозите и геолозите, да ги здружат рацете во спречувањето на неповратното губење на овој редок феномен. Владата мора да одговара за својата негрижа и веднаш да се преземат чекори за да се поправи оваа состојба“, се вели во партиското соопштение.

Би можело да ве интересира

Билјана Ванковска влезе во претседателската трка-собра над 10.000 потписи

Левица: Нема никаков „раскол“ во партијата, расчистуваме со опортунистичкиот џган во нашите редови

Левица: По наше барање, укината етничката графа во изводите и спречена етнизација на државата

(ВИДЕО) Интервју со Ванковска: Да излеземе од НАТО, а договорите со Грција и Бугарија да се поништат, ако мислиме дека не може, тогаш сите во Вардар

Александар Тодески

Левица: Залудни се саботажите на ДПМНЕ – нашите активисти остануваат на терен

Ванковска: Се соочуваме со непринципиелни сопки, бараме еднаква можност да се презентираме