Костадинов: Лашкоска барала 100 илјади денари за опашката на бикот од буџетот за опрема и машини

Од:

Пратеникот и портпарол на СДСМ, Костадин Костадинов објави амадман кој го поднела пратеничката на ВМРО-ДПМНЕ, Ане Лашкоска, а со кој, таа бара 100 илјади денари за нова опашка  за споменикот – бик, кој е поставен на улица Македонија. Според документот објавен од Костадинов, таа амандманот го поднела до Собранието како дел од предлогот за изменување и дополнување на буџетот до 2019 година.

„Со амандманот се предлага да се обезбедат средства во висина од 100.000 денари за обнова на споменик – опашката на бикот, кој се наоѓа во централното градско подрачје во Скопје“, пишува во амандманот поднесен Ане Лашкоска од ВМРО-ДПМНЕ.

Според документот заведен со архивски број, а објавен од пратеникот и портпарол на СДСМ, Коста Костадинов, парите за опашката треба да се обезбедат од ставката за опрема и машини.

„Вака изгледа еден амандман од опозициската ВМРО-ДПМНЕ. На прв поглед кога го читате внимание ќе ви привлече барањето за промена на опашката на бикот на ул. Македонија, од ставката, замислете, опрема и машини?! Но, не е во тоа суштината. Имено, сите амандмани на опозицијата се испратени до претседателот на Собрание на Република С Македонија. Не знам која е намерата на ДПМНЕ, но ова може да има две значења – официјално го прифатија уставното име Северна Македонија или можеби Република С Македонија за нив е повеќе прифатливо решение“, пишува Костадинов на социјалните мрежи.

Бикот е еден од првите споменици кои беа поставени низ центарот на градот како дел од проектот „Скопје 2014“. Скултурата е дело на Дарко Дуковски, кој за симболиката велеше дека претставува манифестација на сила, односно македонски симбол за плодноста. Тој за ова дело и скулптурата „Градска плажа“ зеде 50 илјади евра.

Опашката од споменикот е скршена кон крајот на 2018 година. Тогаш од Музејот на современа уметност кажаа дека ќе биде поправена, а МВР трагаше по сторителот.

Би можело да ве интересира

ДКСК: Пратеници со станови во Скопје наплатувале патни трошоци за доаѓање на работа

Мери Јордановска

Николовски: Работна група ќе состави ранг листа на кандидати за пратеници

Драган Поповски

Информацијата на група пратеници од ВМРО-ДПМНЕ за енормното загадување на амбиентниот воздух на собраниска седница

А1он

По 150 илјади евра за патни трошоци – пратеници рекордери во поминати километри

Мери Јордановска

Лашкоска и Манаскова ги раскинуваат договорите за станови под кирија

ВИДЕО: Државни станови и автобуски превоз наместо високи кирии и патни трошоци за пратениците