Изложба за урбаниот биодиверзитет

Од:

Изложба на хербариуми, фаунариуми и аквариум со примероци од повеќе градови од државата ќе биде поставена денеска во Градскиот парк, информираат од Институтот за комуникациски студии од Скопје.

На настанот, ќе бидат организирани и интерактивни работилници и игри за ботаника и зоологија на без’рбетни животни, на кои ќе учествуваат и ќе се натпреваруваат ученици од повеќе основни училишта.

Од Институот информираат дека целта на настанот е да се покаже како човекот влијае врз биодиверзитетот и да се евидентираат растителните и животинските видови кои се присутни во градската средина, кои видови имаат зголемена или намалена бројност, а кои видови исчезнале со текот на времето. Исто така, да се зајакне свеста за значењето на урбаното зеленило со цел да се спречи бетонската инвазија и намалувањето на зелените површини во градовите, особено во Скопје.

Изложбата ја организираат Македонското биолошко друштво и Институтот за комуникациски студии во рамките на камањата за подобра животна средина „Не игнорирај! Реагирај!“.

Би можело да ве интересира

„Денови на европско Скопје“ од 25 октомври до 20 ноември

Ана Ололовска

„Хаемус“ организира едукативна тура низ палатите на старо Скопје

Ана Ололовска

Штафетна трка на бизнис секторот во Скопје

Ана Ололовска

ВИДЕО: Дино Мерлин на скопскиот плоштад за дочекот на Новата 2020 година

Ана Ололовска

ВИДЕО: Почна да се гради првиот Дино парк во Скопје

Ана Ололовска

Советничка група на ВМРО-ДПМНЕ: Шилегов го уништува и узурпира Градот, за две недели одлуки за нови 423 партиски вработувања

Ана Ололовска