Форум на жени на ДОМ: Најостра осуда за сексистичкиот фејсбук статус на Стоилковски!

Од:

Форумот на жени на ДОМ најостро го осудува сексизмот, потценувањето и дискриминацијата на жените врз основ на род, во фејсбук статусот на опозицискиот портпарол, Стоилковски.

„Ваквиот говор на омраза е недозволив за било кој граѓанин, а особено за портпарол чија функција е да ги презентира ставовите на партијата. Конотацијата на текстот е навредлива не само лично за Министерката за финансии, туку за жените генерално.

Ваквите сексистички содржини ги обесхрабруваат жените во нашето доминантно патријархално и конзервативно општество активно да се вклучат во политичкиот, економскиот и јавниот живот.

На тој начин се оневозможува развојот на општеството во целост.

Овие ретроградни стереотипни ставови за улогата на жените во општеството се потврда за потребата од унапредување на правата на жените како човекови права. За Форумот на жени на ДОМ тие се дополнителен мотив за уште поинтензивно делување со цел реализирање на политиките за економско јакнење и зголемено учество на жените во политиката“, се вели во соопштението на ДОМ.

Би можело да ве интересира

Четврто Собрание на Форум на жени на ДОМ: 50+% жени во сите органи на партијата

Ана Ололовска

ДОМ: Остануваме доследни во борбата против отворање рудници

Ана Ололовска

ВИДЕО: Монтажна куќа што би издржала ураган и земјотрес

Ана Ололовска

Поднесени предлог-измени на Изборниот законик – една изборна единица на парлемантарни и отворени листи на локални избори

Ана Ололовска

МОДОМ: Животна средина и климатски промени редовен предмет во училиштата

Ана Ололовска

ДОМ: Потребна е зелена, а не градежна експанзија во Расадник

Ана Ололовска