ДСЗИ: Загадена храна од „Гала кујна“ причина за цревните инфекции кај децата во ФФМ

Од:

Согласно стручното мислење на ЈЗУ Центар за јавно здравје Скопје, затекнатата загадена храна од објектот „Гала кујна“ која во трпезарија на ФФМ ја консумирале седумте деца фудбалери е причина за појава на цревни инфекции кај нив, односно постои основано сомнение дека се работи за алиментарна токсоинфекција.

Ова го соопшти Државниот санитарен и здравствен инспекторат (ДСЗИ), кој изврши контролен инспекциски во врска со труењето со храна на децата.

Од ДСЗИ посочуваат дека во брисевите од работните површини во објектот на „Гала Кујна“ не се најдени патогени бактерии, како и во испироците од раце на вработените лица, како што покажуваат резултатите од микробиолошката анализа од земените примероци во Одделението за микробиологија при ЈЗУ Центарот за јавно здравје Скопје.

Земениот примерокот вода, како што се наведува, одговара на законските и стручни прописи, согласно Правилникот за безбедноста на водата, додека примероците на храна не одговараат за употреба согласно Правилникот за посебните барања кои се однесуваат на микробиолошките критериуми на храната за што е надлежна Агенцијата за храна и ветеринарство.

Со оглед на фактот дека од земените материјали од жива и нежива средина не се изолирани патогени бактерии, а при контролен инспекциски надзор констатирано е дека преземени се наложените мерки, симната е лентата за забрана за работа и објектот на „Гала Кујна“ и тој од утре ќе почне повторно со работа, истакнаа од ДСЗИ.

Би можело да ве интересира

ДСЗИ изврши 91 инспекциски надзор – 79 во ЈЗУ и 12 во ПЗУ

Ана Ололовска

(ВИДЕО) Бухова: Медицинските лица да ги почитуваат протоколите за самозаштита, граѓаните да им веруваат

Кристијан Ландов

Дежурниот лекар направил прекршок и не ја примил во болница починатата стружанка од коронавирус

Маја Илиевска-Пачемска

Државниот санитарен и здравствен инспекторат во три смени издава дозволи за влез и излез од државата на возачи на товарни возила

Ландов

ВИДЕО: Со кампања за правилно миење раце, ќе се спречи ширењето зарази во училиштата

Габриела Димковиќ-Мишевска

ДСЗИ: Од 16 јули до 13 ноември за Бојан Јовановски евидентирани 25 прегледи

Ана Ололовска