Државата ќе инвестира 30 милиони евра во туристичкиот центар Попова Шапка

Од:

Владата го усвои мастер-планот за инвестирање во туристичкиот центар Попова Шапка, изработен од реномирана меѓународна компанија, која вакви планови правела и за најпознати зимски центри во светот.

Премиерот Никола Груевски соопшти дека планот содржи инвестирање во три фази. Во првата „Електрани на Македонија“ (ЕЛЕМ) ќе инвестира 30 милиони евра во нова шестоседна жичарница, во нови патеки и проширување на постојните, во поголеми паркиралишта и реконструкција на главниот пат. Ќе има и други активности со кои ќе се дуплира капацитетопт на туристи и скијачи на Попова Шапка.

Во втората и третата фаза ќе има големи инвестиции за изградба на хотели и ресторани и за нив Владата на меѓународен оглас ќе побара концесионер.

– Ова е сериозна инвестиција во Попова Шапка. Целта е таа да стане еден голем европски центар за привлекување туристи и скијачи. Се внимава и на тоа и во лето, кога нема снег, да има интересни содржини на Шапка. Мастер-планот дава сеопфатна содржина на активностите кои Владата заедно со потенцијални приватни партнери треба во иднина да ги прави, за Попова Шапка да прерасне во еден од најдобрите европски центри за скијање, изјави Груевски во Куманово по означувањето на почетокот на градежните работи за ревитализација на пругите од Коридорот 10.

Груевски додаде и дека Владата паралелно инвестира во други зимски центри – за модернизација на скијачките центри во Крушево и во Пониква (подобрување на патеките и осветлување) вложени се околу 2,5 милиони евра. Во план се инвестиции и во Пелистер, како и во други зимски центри зашто, нагласи премиерот, турзимот е сектор кој може да и донесе многу приходи на државата.

 

Би можело да ве интересира

СДСМ: Новата Влада ќе има помалку министри и за 20% намалена администрација

А1он

Владата го усвои полугодишниот Извештај за извршување на Буџетот

А1он

Прогласена кризна состојба на дел од територијата на Македонија поради зголемен обем на влез и транзитирање на мигранти

А1он

Заев: За 10-15 дена ќе имаме Влада, сите опции се отворени

Кристијан Ландов

Грчкиот премиер направи мали промени во Владата

А1он

Владата ќе помогне побргу да се изгради водоводот во тетовско Синичане

А1он

Leave a Comment

11 − 1 =