ДОМ: Со новиот Правилник, построги казни за загадувачите на воздухот

Од:

„Новиот Правилник за граничните вредности за дозволените нивоа на емисии и видови на загадувачки супстанции во отпадните гасови и пареи кои ги емитираат стационарни извори во воздухот овозможува инспекторите построго да ги санкционираат загадувачите на воздухот. Зелената партија ДОМ бара од државниот, градскиот и општинските инспекторати, засилени инспекциски контроли и санкционирање на загадувачите. Тоа ќе овозможи намалување на аерозагадувањето и заштита на здравјето на граѓаните“, соопштуваат од ДОМ.

„Измената на Правилникот ја иницираше раководителот на градскиот инспекторат во Скопје, Мирослав Богдановски, откако минатата година при инспекциски надзор и извршено мерење биле утврдени покачени емисии од едно правно лице, а постојниот Правилник не давал можност за санкција. Државниот секретар во Министерството за животна средина и просторно планирање, Ана Петровска организираше формирање на работна група за изменување и дополнување на Правилникот, во која учествуваа стручни лица од Министерството, акредитирани лаборатории, претставници на инспекторатите и здружението на граѓани О2 иницијатива“, се вели во соопштението на ДОМ.

Би можело да ве интересира

Европските Зелени со поддршка за ДОМ на изборите

Ана Ололовска

ДОМ: Да продолжи отстранувањето на дивоградбите покрај Охридското Езеро

Ана Ололовска

ДОМ: Дали е поднесена жалба за Иловица?

Ана Ололовска

ДОМ: Итна жалба на пресудата за Иловица

А1он

ДОМ: Обвинителството да ја преиспита одлуката за градоначалникот на Сарај

Ана Ололовска

ДОМ: Со Уредба на Владата ќе се отстрануваат дивоградбите на плажите во Охридскиот регион

Ана Ололовска