ДОМ: Потребна е зелена, а не градежна експанзија во Расадник

Од:

Зелената партија ДОМ, остро се спротивставува на предложениот ДУП за Расадник. Оттаму апелираат до сите советници во општина Кисела Вода, да го следат јавниот интерес за хумано и квалитетно живеење и да не го усвојат ДУП-от.

„Според објавените информации во медиумите, во оваа населба се планира изградба на 100 згради во кои би можело да се вселат околу 20.000 станари. Тоа е соодветно на вкупниот број жители на еден помал град, како Делчево или Ресен! Предложениот ДУП неколкукратно ја надминува густината на жители предвидена со ГУП-от на град Скопје. Според Законот за просторно и урбанистичко планирање, ДУП-от мора да е во согласност со ГУП-от.

Дополнителен проблем би претставувало и обезбедувањето соодветна комунална и сообраќајна инфраструктура за толку голем број жители.

Укажуваме и на обврската за почитување на одредбите од Законот за урбано зеленило, за заштита на зеленилото и обезбедување најмалку 20% зеленило на градежна парцела.

Имајќи го предвид ургентниот проблем со аерозагадувањето и климатските промени, ДОМ предлага наместо градежна, зелена експанзија во Расадник. Наместо нови згради, да се направи парк во овој дел на градот“, се вели во соопштението на ДОМ.

Би можело да ве интересира

Павле Трајанов се откажа од коалицијата со ДОМ и ЛДП

Искра Манојлоска

И пратениците на ДОМ и ЛДП ја прифаќаат резолуцијата на ВМРО-ДПМНЕ

Ана Ололовска

Богдановски од ДОМ поднесе оставка, СДСМ со пратеник плус во Собранието

Катерина Павлова-Николовска

ДОМ: Се придружуваме на граѓанската иницијатива во Кочани за референдум

Ана Ололовска

ДОМ: Поддршка на граѓанскиот протест за сечењето на дрвјата на „Орце Николов“

Ана Ололовска

ДОМ: Здравствените работници да бидат наградени со ваучери за туризам