ДОМ: Одземањето на концесиите за каменоломи – спас за Јабланица

Од:

ДОМ веќе го поддржа протестот на жителите на струшкото село Лабуништа и побара од Државниот инспекторат за животна средина итно на терен да го утврди степенот на загаденост на воздухот со ПМ 10 и ПМ 2,5 честички и степенот на загаденост на водата и почвата, информира партијата преку соопштение.

„ДОМ побара и изготвување на Стратешка оценка за влијанието на ископите на планината Јабланица врз животната средина.

Како зелена партија ДОМ уште еднаш укажува дека планинскиот масив Јабланица е еден од најубавите на Балканот и дека е отпочната иницијатива за негово прогласување за нацонален парк, како што е тоа случај со делот што и припаѓа на Албанија. Јабланица има извонредни природни убавини и вредности, богат биодиверзитет и место каде што опстојува рисот, како загрозен вид.“, се наведува во соопштението на партијата.

Би можело да ве интересира

ДОМ: Остануваме доследни во борбата против отворање рудници

Ана Ололовска

ВИДЕО: Монтажна куќа што би издржала ураган и земјотрес

Ана Ололовска

Поднесени предлог-измени на Изборниот законик – една изборна единица на парлемантарни и отворени листи на локални избори

Ана Ололовска

МОДОМ: Животна средина и климатски промени редовен предмет во училиштата

Ана Ололовска

ДОМ: Потребна е зелена, а не градежна експанзија во Расадник

Ана Ололовска

ДОМ: Каков отпад се складира во Дрисла?

Ана Ололовска