ДОМ: Каков отпад се складира во Дрисла?

Од:

„По раширените информации по социјалните мрежи дека една од причините за аерозагадувањето е увоз, складирање и горење на опасен отпад во Македонија, зелената партија ДОМ јавно бара одговор од надлежните институции. Тоа се: Министерството за животна средина со Управата за животна средина, Инспекторатите за животна средина, Министерството за економија, „Дрисла“, и Царинската управа“, велат од ДОМ.

„Како граѓани, мора да знаеме дали се увезува опасен отпад и дали тој останува во земјата, за да се складира на единствената официјална санитарна депонија „Дрисла“ или на некоја од многуте диви депонии, дали се гори и каде, дали се употребува како гориво за некои од фабриките со А или Б-интегрирана дозвола, или за погони што работат со елаборати? Бараме споменатите институции да извршат внатрешна контрола на својата документација и работење во оваа смисла и да дадат јавен одговор. Како граѓани, бараме да биде заштитен јавниот интерес и да се преземат итни мерки, било во измена на закони и подзаконски акти, било во санкционирање на евентуалните прекршители на постојната регулатива“, се вели во соопштението од ДОМ.

Би можело да ве интересира

(ВИДЕО) Поповска: Ги повикуваме ДУИ и ВМРО-ДПМНЕ да ги повлечат амандманите со кои се блокира една изборна единица

Габриела Димковиќ-Мишевска

ДОМ: Поднесени амандмани на Буџетот за екологија и наука

Ана Ололовска

(ВИДЕО) Поповска: Законите за една изборна единица да се најдат на следната седница

Габриела Димковиќ-Мишевска

(ВИДЕО) Поповска: Антикорупциска да истражи дали функционери од Министерство за економија имаат судир на интереси за рудникот

Габриела Димковиќ-Мишевска

ДОМ: Сеопфатни судски реформи, а не само ветинг!

Татјана Ташкова

Четврто Собрание на Форум на жени на ДОМ: 50+% жени во сите органи на партијата

Ана Ололовска