Дојран атрактивен за туристи годинава

Покрај рекордното ниво на водата во езерото, Дојран годинава ги исполнува сите услови за рекордна туристичка сезона. Во последните дваесетина, па и повеќе години, никогаш Дојран не бил попосетен кон крајот на јуни како годинава, од причина што секогаш најфреквентен за туристите бил во август како месец резервиран за шпицот на туристичката сезона.

Силивија Ристиќ од Туристичкото биро во Дојран денеска за МИА изјави дека моментно во приватниот сектор во Дојран се сместени околу 4.000 гости од кои поголемиот дел се од Србија.

– Капацитетот на леглата кои се регистрирани и категоризирани во приватниот сектор изнесува 12.000 што значи дека за сега ги задоволуваат барањата на гостите кои се многу побројни во деновите од викендот. Денеска и утре на пример на дојранското крајбрежје ќе има од 8 до 10 илјади гости кои со автомобили и автобуси се слеваат кон Дојран најмногу од југоисточниот и источниот регион на Македонија, рече Ристиќ.

Би можело да ве интересира

На Д Фестивалот во Дојран ќе настапат над 50 музички ѕвезди

Ана Ололовска

Ќе се уредува нова плажа на Дојранското Езеро во Сретеново

Ана Ололовска

Пратеничките на ДОМ: Амандмани на Буџетот за аерозагадувањето и колекторите во Охрид и Дојран

Ана Ололовска

Олумчев: Нема потреба од паника поради присуството на тигрестиот комарец во некои општини од југоистокот на земјата

Ана Ололовска

Средношколци од Србија на обука по органско производство во Дојран

Ана Ололовска

Канализациски крак на две улици во Стар Дојран

Ана Ололовска