Бектеши најави празнични цени: Месо, млеко и леб поевтини од 5 до 12 отсто

Од:

Граѓаните ќе добијат празнични цени на основните прехранбени производи по склучувањето на договорите на малите компании со ЕВН продажба, најави министерот за економија, Крешник Бектеши.

Се очекува да бидат потпишани околу 1.000 договори со компаниите кои произведуваат храна, училиштата и малите фирми кои добија можност да купат струја по повластена цена од ЕВН Продажба. Меѓу нив се околу 600 пекари и тоа треба директно да влијае врз цената на намалување на лебот.

– Веќе почна намалувањето на лебот. Очекуваме намалување на основните прехбранбени производи. Утре ќе донесеме одлука да го прошириме списокот со компании од прехбранбената индустрија. Ќе ги внесеме гранките одгледување на молзни крави, говеда и одгледување на свињи за да се затвори кругот при производство на месото и млекото. Тоа ќе одигра улога во крајната цена за потрошувачите. Очекуваме празнични цени, односно цените да се намалат пред новогодишните и верските празници – рече министерот Бектеши.

Тој очекува во следните пет дена да поевтини млекото, а во следната недела и месото.

– Откако ќе профункционира мерката на Владата за субвенционирана електрична енергија, очекувам поголемо намалување на цените – додаде тој.

Би можело да ве интересира

Туширањето со тенок млаз и готвењето во мало тенџере дадоа резултат: Домаќинствата заштедиле над 15 отсто струја

Орце Костов

Бектеши: Ограничените маржи на основните прехранбени производи остануваат до крај на април 2023 година

Бектеши: Лебот падна на 36 денари, а млекото на 76, очекувам пониски цени од 5 до 12 отсто во првата недела од декември

Орце Костов

Бектеши: Македонија ќе може да се снабдува од повеќе извори на гас преку Бугарија

Катерина Павлова-Николовска

Бектеши не го исполни очекувањето на Ковачевски: Не е готова анализата дали да остане летното сметање на времето

Маја Илиевска-Пачемска

Бектеши не ги слуша граѓаните место маржите да ги замрзне цените на производите