Барокната фасада на зградата на Владата во 2013

Од:

Владата  не се откажува од новиот  неокласицистички  изглед на  зградата.

Ова ќе се реализира наредната година. Објавен е оглас оглас за избор на градежна компанија што ќе ја реконструира и осветли зградата на Владата.

Избраниот на огласот за една година ќе треба да го реализира зацртаното во идејното решение на Жарко Чаушевски и Филип Богатинов.

Градот Скопје и Општина Центар во изминатиов период ја ослободија надлежната владина служба од наплата на комуналии за реконструкција на фасадата и проширување на објектот, чија висина  е  206.800 евра. На ова опозицијата се спротивстави, но одлуката беше донесена.

Колку ќе чини новиот барокен изглед и колку ќе се зафати од државната каса не се знае.

Од понудените решенија, граѓаните, како што беше објавено, одбраа ваков изглед на зградата на Владата. Дел од архитектите негодуваа, а и аворот на сегашниот проект   Петар Муличковски  не се согласи, и смета   дека му се прекршуваат авторските права што ги поседува врз архитектонското решение.

Би можело да ве интересира

СДСМ: Новата Влада ќе има помалку министри и за 20% намалена администрација

А1он

Владата го усвои полугодишниот Извештај за извршување на Буџетот

А1он

Прогласена кризна состојба на дел од територијата на Македонија поради зголемен обем на влез и транзитирање на мигранти

А1он

Заев: За 10-15 дена ќе имаме Влада, сите опции се отворени

Кристијан Ландов

Грчкиот премиер направи мали промени во Владата

А1он

Владата ќе помогне побргу да се изгради водоводот во тетовско Синичане

А1он

1 comment

Mihaela 10/11/2012 - 23:49 at 23:49

Kolku se prosti tie… Takvi zgradi se sidale na vremeto, a ne sega vo 21 vek. Toa e kic, site turisti znaat sto e kic, a sto staro i vredno. Nie treba da ja cuvame nasata istorija, ne tudja. Taka se trosele nasite pari?

Reply

Leave a Comment

4 × 4 =