Аплицирањето за сместување во ученичките домови завршува на 15 јули

Од:

Министерството за образование и наука потсетува дека до 15 јули е отворен Конкурсот за прием на ученици во јавните ученички домови во земјава за учебната 2021/2022 година.

Право на сместување имаат ученици кои се запишани како редовни во средното образование во учебната 2021/2022 година. Треба да се државјани на Република Северна Македонија; да се запишани на наставен план и програми кои не се застапени во општината, односно градот Скопје каде што ученикот има постојано место на живеење; училиштето во кое ученикот е запишан да е оддалечено најмалку 25 километри од постојаното место на живеење и да има организирано јавен превоз; училиштето во кое ученикот е запишан да е оддалечено најмалку 10 километри од постојаното место на живеење и нема организирано јавен превоз.

Оваа година учениците имаат избор да аплицираат за сместување во ученички дом електронски, со пополнување електронска пријава и прикачување на соодветната документација на https://e-uslugi.mon.gov.mk.

Доколку немаат можност електронски да аплицираат, треба да пополнат хартиена пријава (евидентен лист) и да ја достават потребната документација по конкурсот во ученичкиот дом најдоцна до 15 јули 2021 година.

Би можело да ве интересира

Онлајн настава и децата да не учат само од дигитални учебници, бараат граѓанските организации

Ана Ололовска

Свечено промовирани апсолвенти од академската 2020/2021 година на Универзитетот во Тетово

Ана Ололовска

Американскиот Универзитет на Европа ФОН инвестира пет милиони евра за подобро образование

Жарко Настоски

Во 2020 година дипломирале 12,3 отсто помалку отколку во 2019

Ана Ололовска

ДИЦ ќе ги соопшти резултатите од државната матура јуни 2021

Ана Ололовска

Владата ги усвои плановите за физичка настава, учениците на 1 септември влегуваат во училиштата

Жарко Настоски