Антонио Јолевски избран за нов претседател на Советот на јавни обвинители

Од:

Следните две години претседател на Советот на јавни обвинители (СЈО) ќе биде јавниот обвинител Антониот Јолевски. Ова е одлучено на денешната 32-ра седница СЈО на Република Северна Македонија, односно за Јолевски гласале сите 11 члена на советот. Освен Јолевски, друг кандидат за претседател на СЈО не бил пријавен.

Јавниот обвинител Антонио Јолевски, на функцијата член на СЈО дојде од Основното јавно обвинителство на Битола. Во 1983 година се вработил во Окружен суд Битола, каде бил приправник и раководител на писарницата. Од 1996 распореден во Апелациониот суд Битола како стручен соработник и судски советник, а од 2002 година како раководител на сектор – секретар на судот. Во 2003 година е избран за заменик Јавен обвинител во Основното јавно обвинителство Битола. Во 2012 година е избран за Основен јавен обвинител на Основното јавно обвинителство Битола. Од 2018 како јавен обвинител во ОЈО Битола. Во 2020 година е избран Член на Советот на јавните обвинители на Република Северна Македонија.

Би можело да ве интересира

Фетаи, Пановски, Рајчев, Рустеми и Бундалевска-Георгиева дадоа заклетва пред Советот на јавни обвинители

Ана Ололовска

Колевски: Оглас за шеф на Скопско обвинителство најдоцна за еден месец

Ана Ололовска

Колевски: Никој не ми изврши влијание за изборот на јавни обвинители

Ана Ололовска

Фатиме Фетаи избрана за обвинител во Вишото јавно обвинителство Скопје

Ана Ололовска

Мемети, Ивановски и Црвенковска ќе дадат свечени изјави пред претседателот на Собранието

Ана Ололовска

Арбр Исаку избран за заменик-претседател на Советот на јавни обвинители

Жарко Настоски