МЗШВ: Кон 5.851 млекопроизводител исплатени се 89,4 милиони денари за произведено и предадено млеко во јуни и јули 2021 година

Од:

Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство ги известува млекопроизводителите дека Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој – АФПЗРР ја реализираше исплатата кон млекопроизводителите за произведено и предадено кравјо, овчо и козјо млеко за периодот јуни и јули 2021 година.

dobivaj vesti na viber

„Според пријавените предадени количини од страна на регистрираните преработувачки капацитети исплатени се вкупно 89.455.245 денари до 5.851 млекопроизводител. Како корисници на оваа мерка се јавуваат земјоделските стопанства регистрирани како одгледувачи на говеда, овци и кози во Регистарот на одгледувалишта. Висината на директните плаќања изнесува 3,5 денари по литар произведено и предадено кравјо млеко и 4,5 денари по литар за произведено и предадено овчо и козјо млеко во преработувачки капацитети запишани во регистарот на откупувачи на земјоделски производи“, соопштува МЗШВ.

„Агенцијата за финасиска поддршка во земјоделството и руралниот развој во изминатиов период изврши исплата кон млекопроизводителите за произведено и предадено млеко за периодот јануари-февруари и март-мај 2021 година. Во наредниот период следува и реализацијата на исплатата за периодот август и септември 2021 година.

Поддршка за млекопроиводителите во висина од 140 милиони денари обезбедивме и со дополнителната мерка во Интервентната програма за поддршка на млекопроизводителите по литар произведено и предадено кравјо, овчо и козјо млеко во домашни капацитети за период од 1 октомври 2021 до 30 септември 2022 година.

Преку оваа интервентна мерка ги помагаме млекопроизводителите во намалување на трошоците при производство, кој се јавуваат како резултат на светската криза со поскапувањето на репроматеријалите и сточната храна.

Како министерство одговорно и навремено креираме мерки за поддршка на земјоделците, да имаат помали трошоци, стабилно и квалитетно зголемено домашно производство“, се наведува во соопштението на МЗШВ.

Би можело да ве интересира

Николовски: 140 милиони денари за млекопроизводителите и 20 милиони денари за поттикнување на потрошувачката на свежо овошје

Ана Ололовска

МЗШВ: Активно се работи за подигнување на електронскиот систем, базата на министерството е сигурна и етапно се враќа во функција

Ана Ололовска

МЗШВ: Исплатени над 1,5 милијарди денари субвенции за обележани грла овци, користен сертифициран материјал и одгледани и заклани гоеници до 11.120 корисници

Ана Ололовска

Нови мерки за финансиска поддршка на земјоделците

Ана Ололовска

МЗШВ: Со нови мерки ја дополнуваме Интервентната програма – Обезбедуваме поддршка за вештачко ѓубриво, сливи и зелка

Ана Ололовска

МЗШВ: До 21 септември се продолжува рокот за аплицирање по мерката 3 од ИПАРД 2 програмата – Ја зголемуваме и поддршката на 5,7 милиони евра

Ана Ололовска