Илиеска: Владата со измените на законот за данок на добивка удира по малите претпријатија, го укинува ослободувањето за фирмите со промет до 3.000.000 денари, кои се најкревки

Од:

Реформа е подобрување на некоја структура. Во случајот со таканаречената “даночна реформа“ од страна на Владата и поднесените предлог законски решенија се утврдува дека не станува збор за реформа, туку за нови даночни оптоварувања рече на прес конференција Анастасија Илиеска од ВМРО-ДПМНЕ.

– Законските решенија ниту еден ден не беа објавени на ЕНЕР и само еден месец пред новата календарска година се поднесени во собраниска процедура. Ваквиот начин на работа на Владата во економијата создава клима на неизвесност и несигурност. Со “реформата “се укинува ослободувањето од обврската за плаќање на данокот на добивка на фирми кои што остваруваат приходи на годишно ниво до 3.000.000 денари.
Доколку се усвои овој предлог закон, категоријата која беше ослободена од данок на добивка до 3.000.000 денари промет, сега ќе плаќа данок со влегување во категоријата на обврзници од 3.000.001 ден до 6.000.000 денари промет, при што како до сега ќе избираат дали ќе плаќаат данок на добивка од 10% или 1% на вкупниот приход. Во таа категорија спаѓаат микро даночни обврзници, кои што се најголем број, но истовремено се најкревки и најмали во економијата, со исклучок само на занаетчиите кои ги исполнуваат условите за паушално оданочување вели Илиеска.

Би можело да ве интересира

ВМРО-ДПМНЕ: Спасов кој преку Рејтинг од СДС извади еден милион евра тендери, и фотоцентрала за струја, сега ќе ги дозакопа во опозиција

Патувањето на синот на Мицкоски во Вашонготн државата не ја чини ништо, тој не е дел од делегацијата тврди ВМРО-ДПМНЕ

ВМРО-ДПМНЕ: Каматната стапка на парите од Унгарија е двојно помала од еврообврзницата што ја зедоа СДСМ и ДУИ

Лефков: Венко Филипче да каже како со плата се купува Ауди Q8 и се гради хациенда на Водно

Политиката на свиткана кичма на Заев донесе штетни договори од кои и денес Македонија едвај глава крева реагира ВМРО-ДПМНЕ

СДСМ: Брука и срамота, компанија која работи веќе 16 години во Македонија за Мицкоски е нова инвестиција