ЕСМ понуди за 7,5 отсто повисока цена на тендерот за набавка на електрична енергија на ЕВН Хоум

Од:

Универзалниот снабдувач ЕВН Хоум на тендерот за набавка на електрична енергија за задоволување на потребите на регулираниот пазар за првите шест месеци од наредната година доби само една понуда. Понудувачот АД ЕСМ понуди купопродажна цена на електрична енергија од 57 евра за мегават час, за покривање на 95 отсто од вкупно планираните количини што е за околу 7,5 отсто повисока од претходната која беше добиена во јуни годинава на последниот тендер на универзалниот снабдувач, кога АД ЕСМ понуди купопродажна цена од 53 евра за мегават час.

Дополнително, за покривање на останатите 5 отсто од вкупно планираните количини, ЕВН Хоум доби најповолна понуда од АД ЕСМ, со купопродажна цена на електрична енергија од 120,01 евра за мегават час. Освен АД ЕСМ, на тендерот учествуваше и Соле24 ДООЕЛ.

За покривање на загубите на електрична енергија, Електродистрибуција доби најповолна понуда од АД ЕСМ, и тоа по цена од 105 евра за мегават час. Претходно оваа цена изнесуваше 100 евра за мегават час.

Универзалниот снабдувач во наредниот период треба да ја пресмета цената на електричната енергија што ќе важи на регулираниот пазар од 1 јануари. Контролата на пресметката ќе ја врши Регулаторната комисија за енергетика која ќе ја одреди цената за пренос и дистрибуција на електрична енергија кои заедно со цената на електричната енергија се составен дел од сметките што ги плаќаат граѓаните.

Би можело да ве интересира

Кој ќе ги снабдува граѓаните со струја ќе се знае од крајот на април: Комисијата се уште не закажува наддавање

Орце Костов

Не е точно дека оваа влада ќе ги укине субвенциите за струја од први јули, вели Битиќи

Битиќи: Субвенцијата во сметките за струја е 84 отсто

А1он

Во сметките за струја за јануари ќе го нема надоместокот од 200 денари за пристап на мрежа

Орце Костов

Населени места во Скопје и централното подрачје на Битола без струја поради дефект на мрежата

А1он

Отворени понудите за универзален снабдувач на електрична енергија за потрошувачите на регулираниот пазар

Горан Наумовски