Биогасната електрана „БИО ЕНТЕРПРАЈЗ“ работи со полн капацитет

Од:

Биогасната електрана на Централинвест, „Био ентерпрајз“, работи со полн капацитет, со својата инсталирана моќност од 2 мегавати.

Обезбедува континуирано производство на електрична енергија во текот на 24 часа во денот и е значаен извор на базна енергија во рамките на портфолиото на ФЕРОИНВЕСТ/Централинвест, во кое има различни електрани на обновливи извори: на вода, сонце и биогас.

Во електраната е вградена најсовремена опрема со која целиот процес е автоматизиран.

Во електраната се вработени 20 лица, дел ангажирани на оперирање со електраната, а дел на поготовка на погонското гориво-силажа и отпад, што подразбира ангажираност во земјоделски и други работи.

Овој тип на електрани произведуваат електрична енергија од органски отпад, со тоа ја чистат околината, а како нус производ е топлинска енергија за оранжерии и ѓубриво за земјоделието, што значи дека придобивката од овие капацитети е повеќекратна.

ПР текст

Би можело да ве интересира

800 гости на корпорацискиот прием на Феро Инвест и Брако

Корпоративен прием по повод јубилејот 20 години ФЕРОИНВЕСТ и БРАКО

Јубилејни часовници за работниците по повод 20 години од БРАКО и ФЕРОИНВЕСТ

„Фероинвест“ со нова услуга за чистење на кровни фотоволтаици за повисоко производство на панелите

Горан Наумовски

Тодор Анѓушев на конференција на „Марес“: Потребни се брзи законски измени за да може вишокот електрична енергија да се складира во батерии

„Феринвест“ лидер во изградба на фотонапонски електрани – реализирани 30 проекти, уште 10 завршуваат набрзо