Промоција на книгата „Творецот и сотворецот“ од Марија Гиревска

Од:

Книга есеи „Творецот и сотворецот“ од Марија Гиревска во издание на „Култура“ ќе биде промовирана денеска во Друштвото на писателите на Македонија.

Книгата говори за опитот и средбата на големиот ирски писател Џејмс Џојс со православната литургија додека живеел и пишувал во Трст. Пишувана низ призмата на правослaвното богословие, оваа книга се сосредоточува на алузиите на Светото писмо во Џојсовиот роман „Улис“.

„Творецот и сотворецот“ во ДПМ ќе ја промовираат проф. д-р отец Стефан Санџакоски и проф. д-р Соња Стојменска-Елзесер.

Марија Гиревска е професор на Богословскиот факултет, магистер по теологија, а магистрирала и докторирала и на Филолошкиот факултет „Блаже Конески“ во Скопје. Се занимава со книжевен превод, а за преводот на „Улис“ од Џејмс Џојс е добитник на наградата „Златно перо“ во 2013 година.

Досега ги има објавено книгите „Чувари на несвесното: англиски надреализам“ (2015) и „Сенишни светла: готика, фантастика, раскази“ (2017) во издание на „Култура“.

Би можело да ве интересира

Во Куманово промоција на романот „Молчи и танцувај“ од Светлана Антиќ -Јовчевска

Ана Ололовска

Промоција на четвртиот роман на Фросина Пармаковска „На враќање“ во МКЦ

Ана Ололовска

Расказот „Базен“ на Томислав Османли објавен во грчкото списание „Енекен“

Ана Ололовска

Васко Тодоров: За „Монологија“ и за целата моја работа инспирацијата ја црпам од реката Амазон

Ана Ололовска

Македонската асоцијација на издавачи по четврти пат доделува награди за најдобрите меѓу два саема

Ана Ололовска

Крими трилерите „Човек од костени“ и „Стапица“ објавени на македонски јазик

Ана Ололовска