Почнува 4. КРИК – Фестивал за критичка култура

Од:

„Човек без својства – политики на маргините“ е темата на првиот дел од годинашниот КРИК – Фестивал за критичка култура што почнува денеска и ќе трае до 22 јуни.

Четвртото издание на КРИК ќе се одвива како процес низ неколку етапи во годината, информира организаторот Контрапункт – асоцијација за разво на критичка теорија, социо-културен активизам и современи културни практики.

-Особено ни е важно прераснувањето во платформа и форум за критичка култура, низ која ќе бидат во постојан разговор и конфронтација сите можни алтернативи на промислување на општеството, политичкото, културата, низ агонот со нормираното, зададеното и воспоставеното, велат програмските уредници, Искра Гешоска и Артан Садику.

Фестивалот официјално ќе биде отворен утре вечер во 19:30 часот, во Националната галерија Чифте амам со предавањето на Нејтан Браун, професор по англиски јазик и управител на Центарот за проширена поетика на Универзитетот Конкордија во Монтреал Канада, кој ќе одржи и семинар „Естетичко образование наназад: Ќорскаци на сегашноста“.

Оваа вечер, пак, од 19:30 часот, во кафе – кино Котур, како бонус содржина, во рамки на програмата „Критичко читање низ филмови“, чиј селектор е хрватскиот филозоф и публицист Петар Милат, ќе биде прикажан филмот „Јас бев дома, но“ (2019) во режија на Ангела Шанилек.

„Човек без својства – политики на маргините“, пак, ќе ги спои различните дискурзивни, уметнички, општествени, активистички и политички практики низ кои ќе се обиде критички да ги истражи и презентира алатките, размислите и дејствувањата преку кои ќе можат да се создадат новите текстови на културата и уметноста, велат од Контрапункт.

Меѓу гостите на првиот дел од Фестивалот се и Арон Шустер, американски писател и филозоф, Лина Гонан, филозоф и активистка од Хрватска, Станимир Панајотов, теоретичар од Бугарија и други.

КРИК – Фестивал за критичка култура се реализира во соработка со: Мутлимедијалниот Институт (MI2), од Загреб, kuda.org од Нови Сад, Berliner Gazette од Берлин, платформата Светот околу нас – критиката во регионот, организирана од партнерските организации kulturpunkt.hr и Kurziv (Хрватска), SEECult (Србија), SCCA – Љубљана (Словенија). Контрапункт и КРИК – фестивал за критичка култура се поддржани од: Гете-институт Скопје, Министерство за култура на Република Македонија, Фондацијата Култура нова од Хрватска и Креативна Европа 2014 – 2020, Град Скопје.

Би можело да ве интересира

Со предавања на гостите од Хрватска и Бугарија завршува првиот дел на КРИК – фестивал за критичка култура

Ана Ололовска

Предавање „Илјада маргини“ на Артан Садику вечерва на КРИК

Ана Ололовска

Првиот дел од 4. КРИК-фестивал почнува со предавање на Нејтан Браун од Канада

Ана Ололовска

Со предавањето на Алфредо Саад Фиљо, вечерва завршува првиот дел на КРИК 03

Ана Ололовска

КРИК годинава ќе ги преиспитува парадигмите на моќта

Ана Ололовска

Меѓународен фестивал за критичка култура КРИК

Ана Ололовска