Објавена книгата „Потенцијалите на жанрот крими-драма преку сценариото за игран филм Се викам Слобода“ од Стефан Марковски

Од:

Во издание на Градската библиотека „Гоце Делчев“ од Гевгелија деновиве излезе од печат теориското дело „Потенцијалите на жанрот крими-драма преку сценариото за игран филм „Се викам Слобода“ од Стефан Марковски.

Делото е магистерски труд на Марковски, одбранет на Катедрата за филмско и ТВ сценарио при Факултетот за драмски уметности – Скопје и се состои од два сегмента: анализа на техники, развој на карактери и приказна за сценарио во контекст на жанрот крими-драма во современиот македонски и западен филм и самото сценарио за долгометражен игран филм „Се викам Слобода“.

– Преку оваа приказна се разработуваат акутни општествени состојби на нашето совремие, но најважно е тоа што самото сценарио како предлошка за игран филм создава една нова, за себеси, уметничка реалност. Во сценариото „Се викам Слобода“ авторот прво го дефинира екстровертниот живот и колективниот дух на младите, урбани граѓани. Во тој квантум на бигори, соништа и недостаток на слобода, но и преку специфична постапка својствена на неговиот авторски, зрел писателски јазик, тој го прецизира својот индивидуален однос кон животот и времето, актуелните теми и третманот на средината кон оние што се како нас, ама не се исти, се наведува во рецензијата кон ова сценарио и теоретска разработка надополнета од препорака за филмска продукција потпишана од тричлена комисија, Владимир Блажевски, Лазар Секуловски и Сашко Насев.

Од анализите во овој труд произлегува дека доминантен облик на драма, како од аспект на вкупна продукција, така и од аспект на прифатеност кај публиката, во досегашната македонска кинематографија е историската драма, додека хибридниот жанр крими-драма, како и самата филмска естетика на обратното, за разлика од она што е случај со светските тенденции, кај нас се едни од најслабо прифатените, се наведува во соопштението на авторот.

Би можело да ве интересира

Во Пехчево промовирано делото „Зад твојот сон“

Ана Ололовска

Промоција на книгата „Окружието на Конески“ од Димитар Пандев

Ана Ололовска

Промоција на поетската книга „Крстна коска“ од Наташа Сарџоска

Ана Ололовска

Четврто издание на книжевниот фестивал „Друга приказна“

Ана Ололовска

„Окружието на Конески“, нова книга од Димитар Пандев

Ана Ололовска

„Лавиринт“ од Ристо Лазаров објавена на српски

Ана Ололовска