Никола Маџиров гостин на „Тирана помеѓу“

Од:

Никола Маџиров е селектиран за прв автор-гостин на првата албанска книжевна програма за резиденцијален престој на европски автори „Тирана помеѓу“.

Негова поезија на албански веќе се појави во списанијата „Поетека“ и „Газета Шкиптаре“, а албанската издавачка куќа „Поетека“ ја објави неговата книга „Преместен камен“ во албански превод на Милена Селими, а со поддршка на фондацијата „Традуки“.

Никола Маџиров ќе престојува во Тирана еден месец и во текот на неговиот престој ќе се одржат неколку поетски читања и средби со читателите, како дел од промоцијата на „Преместен камен“ на албански јазик.

Поезијата на Никола Маџиров е веќе преведена на триесет и пет јазици и е објавена во над четириесет земји.

Би можело да ве интересира

„Трамунтана“ од Шпанија ја објави сликовницата „Џиновска продавница за фантазии“

Ана Ололовска

Промоција на книгата „Нека играат децата“ од Денис Бојаров

Ана Ололовска

Објавена книгата урбани есеи „Медиумот што недостасува“ од Томислав Османли

Ана Ололовска

Славој Жижек: Влеговме во војна со „Пандемија“ и идеите дека ќе заврши набрзо се утопистички

Ана Ололовска

Објавена „Лирската биографија на Конески“ од Атанас Вангелов

Ана Ололовска

Промоција на хумореската „Ѕврчки“, прв културен настан во време на пандемија во Делчево

Ана Ололовска

Leave a Comment

one + two =