Книжевни настапи на Стефан Марковски во Словенија

Од:

Македонскиот писател и поет Стефан Марковски имаше поетски настапи, предавање, читања и претставување на избор од младата македонска поезија во словенечките градови Љубљана и Крањ во склоп на манифестацијата „Прешерново оро“, посветена на големиот словенечки романтичарски поет Франце Прешерн.

Панорамскиот избор поезија на млади македонски автори со наслов „(Ne)par: Dvojezični izbor sveže makedonske literature“ во издание на Македонското културно друштво „Македонија“ од Љубљана, вклучува песни и од четворица современи македонски поети и тој заедно со поетските настапи на Марковски и Аленка Јовановски беше претставен од страна на Намита Субиото, Лара Миховиловиќ и Петра Коршич во културниот центар „Трубарјева хиша литературе“.

Марковски одржа и предавање на Филозофскиот факултет во Љубљана посветено на модерните и постмодерни развојни тенденции во македонскиот театар и филм во втората половина на 20-от и почетокот на 21-от век.

Во рамки на манифестацијата Марковски имаше поетско обраќање и во просториите на Македoнското културно друштво „Св. Кирил и Методиј“ во Крањ.

Би можело да ве интересира

Објавена книгата „Корејски народни приказни“

Ана Ололовска

Конкурс за новосоздадени бајки за проектот „Современи бајки од Македонија“

Ана Ололовска

Сатиричниот роман „Теодосиј Малиот“ на Разван Радулеску објавен на македонски

Ана Ололовска

Промоција на книгата „Дневници на една љубов” од Лилјана Пандева

Ана Ололовска

Онлајн-промоција на романот „Курвински хроники“ на Александар Русјаков

Ана Ололовска

„Патот на успехот”, прва книга за истакнати иселеници во македонската дијаспора

Ана Ололовска