„Димитар Солев како полемичар“-нова книга од Веле Смилевски

Од:

„Димитар Солев како полемичар“ е насловот на новата книга на Веле Смилевски, објавена во издание на „Дијалог“ од Скопје.

Димитар Солев (1930 – 2003) е едно од позначајните имиња во современата македонска литература. Во книгата на Веле Смилевски посебно место заземаат критичко-есеистичките и полемичките заложби на Димитар Солев во педесеттите и шеесеттите години од минатиот век.

Македонската книжевна конфронтација и до сега беше предмет на истражување во неколку студии на Веле Смилевски, објавени во книгите: „Аспекти на македонската литература“, докторска дисертација одбранета на Филолошкиот факултет во Скопје, „Процеси и дела“ и „Димитар Митрев како полемичар“. Студијата „Димитар Солев како полемичар“ се надоврзува на овие истражувања.

Рецензент на книгата „Димитар Солев како полемичар“ е писателот Благоја Иванов, еден од ретките живи сведоци и учесници во полемиките кои за нашата литература имаа преломен карактер во свртувањето кон модерните процеси на европскиот книжевен контекст.

Би можело да ве интересира

Во Битола промовирана трилогијата „Оживеани искри“ од Божин Андоновски

Ана Ололовска

Во Велес промовирана книгата „Маалски прикаски (1 + 2)“ од Синиша Станковиќ

Ана Ололовска

Книжевна средба со Паскал Гилевски за новиот роман „Александар и Клеофила“

Ана Ололовска

Романот „Осмото светско чудо“ на Јордан Плевнеш промовиран на англиски јазик во САД

Ана Ололовска

„Виножито зад душата“ – роман на словенечкиот амбасадор Милан Јазбец

Ана Ололовска

Работилници за преведување на Филолошкиот факултет во Штип

Ана Ололовска