Авторска средба со Блаже Миневски во „Матица Ексклузив“

Од:

Во среда од 11 до 14 часот во „Матица Ексклузив“ ќе се одржи авторска средба со Блаже Миневски по повод неговиот најнов роман „Мрежата на Мамли“ за кој Венко Андоновски напиша дека е „роман кој има пресвртничка улога во развојот на македонскиот роман“. Академик Митко Маџунков, пак, смета дека „Мрежата на Мамли“ е роман кој зборува за нешта што навидум сите ги знаеме, но „никако не можеме да ги напишеме на ваков начин“.

За академик Божин Павловски романот на Миневски е „прозен бисер на македонската книжевност, врвна проза со лексички бравури на беспрекорен стилист, дело со брилијантна наративна меморија што овозможува во еден здив да се откриваат и следат толку многу сјајни ликови и пресврти“.

Големиот интерес за романот „Мрежата на Мамли“, како што велат од „Матица Македонска“, деновиве е потврден и со фактот што веќе се откупени авторските права за негово објавување на бугарски во Софија и на српски јазик во Белград.

Инаку, на средбата со читателите авторот ќе го потпишува овој роман но со специјален попуст исто така ќе може да се добијат и останатите негови дела објавени во „Матица македонска“.

Би можело да ве интересира

Промоција на книгата „Творецот и сотворецот“ од Марија Гиревска

Ана Ололовска

Промоција на романот „Дневници на една љубов“ од Лилјана Пандева

Ана Ололовска

Пиесата „Враќање дома“ на Османли објавена во „Балкански књижени гласник“

Ана Ололовска

Марина Мијаковска за „Коскена“ ќе ја прими плакетата „Даница Ручигај“

Ана Ололовска

„И на небо и на земја, нова книга на отец Милан Ѓорѓевиќ

Ана Ололовска

Панел-дискусија за измените и дополнувањата на Законот за авторското право и сродните права

Ана Ололовска