Многумина беа изненадени кога слушнаа за фантастичниот сладолед кој не се топи, ниту откако ќе го оставите со часови на собна темпретура. Но, за Кинезите тоа веќе е вообичаено.
Тие успеаа да најдат начин како замрзнатиот омилен десерт на луѓето да трае многу подолго.
Сладоледот е наречен „Банана“ и навистина има вкус на банана, но сепак тоа е обична ванила завиткана во кора од желатин.
Еден јапонски новинар отпатува специјално во Кина за да се убеди дали ова е вистина. Тој купил сладолед, го одвиткал и го оставил на топлиот бетон.
Половина час по започнувањето на експериментот, немало никакви знаци на топење. Желатиновата кора си ја одиграла улогата.
Јапонецот го надгледувал својот експеримент уште три часа. Но и тогаш топлината не успеала да ја деформира „бананата“.
Потоа уверен дека кинескиот производ навистина не се топи, ја одгризал кората од желатин и рацете му се истурила топлата леплива течност.
Значи сладолот сепак се топи, но со помош на кората од желатин може слободно да го носите со собе подолого време или да не брзате додека уживате во неговиот вкус.