Рјбаков: САД во Украина би можела да си помине исто како во Авганистан и Виетнам

Од:

Не е исклучено во Украина американските власти да поминат како во Виетнам и Авганистан, изјави заменик-шефот на руската дипломатија Сергеј Рјабков.

„Американците ќе мора повторно да научат ако не сакаат да завршат како во Виетнам, Авганистан или други конфликти“, рече високиот дипломат, посочувајќи дека истото може да им се случи и во Украина.

Во тој контекст, Рјабков потсети на заборавеното искуство на Вашингтон во 1970-тите, „кога животот не принуди да го препознаеме непријателот, иако за кратко, како наш рамен“.

Заменик министерот за надворешни работи на Руската Федерација објасни дека успешното завршување на специјалната воена операција „е одлучувачки предуслов Вашингтон да го прилагоди своето размислување.

„Тогаш ќе се отворат перспективите: и во однос на билатералните односи и во однос на контролата на оружјето, која е практично елиминирана, работите да се нарекуваат со нивните вистински имиња, а да не зборуваме за враќање на нормалните односи меѓу нашите општества и народи“, заклучи тој.

Би можело да ве интересира

Макрон за изјавата за испраќање војници во Украина: Секој мој збор е одмерен, обмислен и избалансиран

Украина: Руските војници кои беа во Црвената шума во зоната Чернобил во 2022 година не се живи

Горан Наумовски

Ердоган: Дајте и шанса на дипломатијата, Турција е подготвена да биде домаќин на преговорите меѓу Русија и Украина

Горан Наумовски

Бугарија нема да испраќа војници во Украина

Зеленски размислува да ја покани Русија на мировен самит

Горан Наумовски

Сунак: Мора да бидеме похрабри во запленувањето на руските средства