oecd

Економија

Организација за економска соработка и развој: Глобалната економија се опоравува побрзо отколку што се очекуваше

А1он
Глобалната економија се опоравува од падот предизвикан од епидемијата на новиот коронавирус побрзо отколку што се очекуваше пред само неколку месеци, благодарение на подобрените изгледи
Економија

Пандемијата ќе предизвика ценовен шок кај храната, предупредуваат ФАО и ОЕЦД

А1он
Огромната понуда и намалената потрошувачка во услови на глобална рецесија се закануваат да предизвикаат „земјотрес“ кај земјоделските производи затоа што цените на храната веќе паѓаат,
Македонија

Македонските средношколци на 67 место на меѓународното тестирање ПИСА

А1он
Северна Македонија е рангирана на 67 место од минатогодишното меѓународно тестирање ПИСА на средношколци на возраст од 15 години. Резултатите денеска ги објави Организацијата за
Свет

ОЕЦД ќе објави резултати од испитувањето PISA – знаење и вештини на ученици во 79 држави

А1он
Седумдесет и девет земји, очекуваат денеска објавување на резултатите од PISA, тестирање на ОЕЦД за знаење и вештини на ученици. Организацијата за економска соработка и
Економија

Одложено проширувањето на Организацијата за економска соработка и развој

А1он
Членките на Организацијата за економска соработка и развој (ОЕЦД) денеска ја одложија одлуката за проширување со нови земји-кандидатки од Европа и Латинска Америка, но генералниот
Македонија

Анализа на ОЕЦД: Висококвалитетна настава е најважниот фактор за резултати во учењето

А1он
Учениците во Македонија стагнираат во постигнувањата на меѓународни тестирања, а над половина од нив не ги развиваат основните компетенции кои им се потребни за успех
Свет

ОЕЦД: Канада на чело на листата на најобразовани држави во светот

А1он
Канада е на прво место на ранг листата на најобразовани држава во светот, составена од страна на Организацијата за економска соработка и развој (ОЕЦД), мерејќи