obicai

Култура

Од 6. до 11. јули во Охрид 53-то издание на Балканскиот фестивал на народни песни и игри

А1он
Традиционално по 53. пат во периодот од 6 до 11 јули оваа година Охрид ќе биде домаќин на познати ансамбли и културно уметнички друштва од
Култура

Валоризација на празнувањето на Лазарица во Дримкол

А1он
Како дел од активностите на Министерството за култура за заштита и популаризација на нематеријалното културно наследство, во тек е изработката на елаборат за валоризација на
Култура

Заштита и промоција на обичајот „Водичарки“ од Битолско

А1он
Научните соработници од Институтот за старословенска култура – Прилеп годинава активно ќе работат на заштита и промоција на обичајот  „Водичарки“ од село Беранци, општина Могила,
Култура

Промовирана книга за националниот ансамбл „Танец“

А1он
Дирекцијата за култура и уметност-Скопје денеска промовираше книга за Ансамблот за народни игри и песни „Танец“, која е дел од активностите за одбележување 65 години од неговото
Магазин

Детскиот културен центар „Карпош“ настапи во Виена

А1он
Децата, членови на фолклорната секција при Детскиот културен центар „Карпош“-Скопје настапија на зеднички концерт со членовите на фолклорната група „Македонка“ од Виена. Двете групи изведоа
Култура

Изложба „Традиционални носии и накит од Македонија“ во Марсеј

А1он
Во музејот „Куќа на занаетчиството и уметничките занаети“ во Марсеј синоќа свечено беше отворена изложбата „Традиционални носии и накит од Македонија“ на НУ Музеј на Македонија.
Култура

Почнува манифестацијата „Десет дена Крушевска Република“

А1он
Со пристигнувањето на коњаниците од Илинденскиот марш во Крушево почнува манифестацијата „Десет дена Крушевска Република“. Манифестацијата, што се одржува во пресрет на одбележувањето на двата Илиндена, 110-годишнината од Илинденското