nedviznini

Економија

Помалку продажби и закупи на имот, а повеќе хипотеки

А1он
Податоците од Регистарот на цени и закупнини покажуваат дека во периодот октомври-декември лани се регистрирани 7.411 трансакции, од кои 5505 продажби на недвижности и 1906
Економија

Агенцијата за катастар на недвижности ќе воспостави Графички регистар на улици и куќни броеви

А1он
Агенцијата за катастар на недвижности ќе воспостави и ќе управува со Графичкиот регистар на улици и куќни броеви, кој ќе содржи теренски прибрани просторни и
Економија

Потпишан договор за проектот ЛИДАР скенирање на Република Македонија

А1он
Во просториите на Агенцијата за катастар на недвижности денеска беше потпишан трипартитен договор за ЛИДАР скенирање на Република Македонија, соопштуваат од Агенцијата за катастар на
Економија

Раст на тргувањето со недвижности во вториот квартал, запишани 2.163 хипотеки

А1он
Во вториот квартал годинава се запишани 2.163 хипотеки во вкупна вредност од 268.060.621 евра. Во Центарот за катастар на невдижности Скопје се впишани 1.394 хипотеки,
Економија

Повеќе склучени договори за осигурување имот, цените пониски

А1он
Осигурителните друштва во првиот квартал од годинава оствариле 2,36 милијарди денари бруто полисирана премија забележувајќи раст од 5,17 проценти во однос на тој период лани.
Економија

На продажба околу 11.000 станови, цените стабилни

А1он
Благ пад на цените на недвижностите пред се поради зголемената градежна активност, а значително намалената побарувачка на станови, очекува Агенцијата за катастар на недвижности во
Економија

Масовна проценка на недвижностите во четири пилот општини

А1он
Катастарот следната година ќе изврши масовна проценка на сите недвижности во Свети Николе, Зелениково, Гостивар и Кисела Вода, како пилот општини за воспоставување на системот
Македонија

Нова стратегија за национална инфраструктура на просторни податоци

А1он
Македонската Агенција за катастар на недвижности во соработка со Холандскиот катастар подготви  нацрт верзија на нова тригодишна стратегија за  национална инфраструктура на просторни податоци. Презентацијата