kurdistan

Свет

Париз ги осуди „неселективните“ напади во ирачки Курдистан

А1он
Франција ги осуди „ неселективните “ ирански напади во ирачки Курдистан, кои беа насочени кон вооружените групи на иранската курдска опозиција кои ја осудуваат репресијата
Свет

Половина од Јазидите кои што биле киднапирани од ИД, се уште се во заробеништво или исчезнати

А1он
Според податоците на министерството за верски прашања на автономниот регион Ирачки Курдистан, речиси половина од Јазидите кои што беа киднапирани пред три години од страна
Свет

Багдад ќе испрати армиски сили за преземање на граничните пунктови со ирачки Курдистан

А1он
Федералните ирачки власти ќе испратат утре во граничните региони на ирачки Курдистан воени единици со задача да преземат контрола врз граничните пунктови, по референдумот за
Свет

ОН нуди помош за решавање на проблемите меѓу Ирак и Курдистан

А1он
ОН предложија да помогнат во решавањето на проблемите меѓу централната ирачка влада и регионалната влада на Курдите во врска со референдумот за независност, одржан во
Свет

Барзани прогласи победа на опцијата за независност на Ирачки Курдистан

А1он
Претседателот на автономната регионална Влада наа Курдистан Масуд Барзани денеска прогласи победа на опцијата „Да“ на референдумот за независност на Ирачки Курдистан. Тој ги повика
Свет

Багдад им дава 72 часа на курдските автономни власти да ја предадат контролата врз аеродромите

А1он
Ирачката Влада и даде рок од 72 часа на регионалната Влада на Курдистан да ја предаде контролата врз аеродромите, доколку сака да избегне меѓународно воздушно
Свет

ОН предупреди дека референдумот во Ирачки Курдистан може да има дестабилизирачки ефект

А1он
ОН предупреди дека денеска одржаниот референдум за независност на Ирачки Курдистан може да има дестабилизирачки ефект. „Генералниот секретар е загрижен од можниот дестабилизирачки ефект од
Свет

Затворени гласачките места за референдумот за независност на Ирачки Курдистан

А1он
Во Ирачки Курдистан почна пребројувањето на гласачките ливчиња по денешното изјаснување на референдумот за независност на оваа автономна област. Се очекува граѓаните со огромно мнозинство