knizevnost

Култура

Избор од поезијата на Бранко Цветкоски во Хрватска

А1он
Загрепската издавачка куќа „Филипид“ објави обемен избор од поетското творештво на македонскиот поет Бранко Цветкоски. Книгата со наслов „Молитвен веј“ („Молитвени дах”) на 140 страници
Култура

Никола Маџиров на фотографска изложба на Саемот на книгата во Франкфурт

А1он
Македонскиот поет Никола Маџиров денеска ќе присуствува на отворањето на изложбата на фотографии „Која е целта на поезијата?“ на Саемот на книгата во Франкфурт, кој се
Култура

Германскиот роман „Растроена жена“ од Јулија Франк во издание на „Или-или“

А1он
Издавачката куќа „Или-или“ денеска ќе ја објави  книгата „Растроена жена“ на германската писателка Јулија Франк, која во 2007 година ја доби  „Германската награда за литература“ за најдобар роман
Култура

Изложба на оставнината на Десанка Максимовиќ

А1он
Во Националната и универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски“ денеска напладне ќе биде отворена репрезентативна изложба на оставнината на српската авторка Десанка Максимовиќ (1898-1993). Изложбата, насловена
Култура

Орхан Памук и Виктор Ерофеев добитници на книжевната награда „Табернакул“ за 2013

А1он
Орхан Памук од Турција и Виктор Ерофеев од Русија се добитници на меѓународната книжевна награда „Табернакул“ за 2013 година, која лани ја востанови издавачот „Табернакул“. Одлуката
Култура

Иван Василевски е добитникот на наградата „Григор Прличев“ за 2013 година

А1он
 Иван Василевски е авторот на поемата во ракопис „Азбукословецот“, избрана за наградата „Григор Прличев“ за 2013-та што ја доделува  а.д. „Просветно дело-Детска радост“. По објавувањето на
Култура

Објавување на добитниците на книжевната награда „Табернакул“

А1он
Министерката за култура Елизабета Канческа-Милевска денеска ќе присуствува на објавувањето на имињата на двајцата светски автори, добитници на меѓународната книжевна награда „Табернакул“. За наградата, за нејзиното
Култура

Романот „Ерусалим“ на Гонсало М. Тавареш во издание на „Блесок“

А1он
Издавачката куќа „Блесок“ го  објави романот „Ерусалим“ на португалскиот писател Гонсало М. Тавареш, кој е достапен  во печатена и во електронска форма. Тавареш (1970)  е професор по епистемологија
Култура

Поемата „Азбукословецот“ ја доби наградата „Григор Прличев“ за 2013 година

А1он
„Азбукословецот“ под шифра „Аз-буки“ ја доби наградата „Григор Прличев“ за најдобра необјавена поема на македонски литературен јазик за 2013, што на анонимен конкурс ја доделува АД Просветно