eib

Економија

Заев – Павлова: Силна поддршка во европската агенда, на стратешките регионални и домашни проекти

А1он
Определеноста кон значителен напредок на стратешки важните проекти за државава, како што се следната фаза на патното регионално поврзување во рамките на проектот Коридор 8
Регион

ЕИБ поддржува спроведување на Зелената агенда во земјите од Западен Балкан

А1он
Претседателот на Европската инвестициска банка (ЕИБ) Вернер Хојер ја поздрави одлуката на земјите од Западен Балкан да се посветат на спроведување на Зелената агенда и
Економија

ЕИБ: Источноевропските компании потешко ќе доаѓаат до кредити

А1он
Малите и средни компании од Централна, Источна и Југоисточна Европа (ЦЕСЕЕ) годинава ќе се соочат со значително построги критериуми за одобрување на кредити, се наведува
Економија

Третина од кредитите на Европската инвестициска банка во 2019 година беа за климатски проекти

А1он
Европската инвестициска банка (ЕИБ) планира од 2025 да посвети половина од своето финансирање на проекти поврзани со борбата против климатските промени и да стане “Зелената
Економија

Дополнителна ликвидност од 130 милиони евра за малите и средни претпријатија

А1он
Сто триесет милиони евра евтини кредити од ЕИБ и ЕБОР им стојат на располагање на малите и средните претпријатија. Кредитната линија од ЕБОР веќе е