bezovska

Економија

Ангеловска-Бежоска – Радев: Продолжува добрата соработка помеѓу Народната банка и централната банка на Бугарија

А1он
Актуелните прашања за економската состојба во Европската Унија, како и економските предизвици со кои се соочуваат земјите од регионот во однос на задржувањето на ценовната
Економија

Средба Ангеловска-Бежоска ‒ Памер: Народната банка во чекор со европските стандарди и практики

А1он
„Народната банка постојано работи на усвојување и спроведување на најдобрите практики и стандарди коишто сѐ повеќе ја приближуваат до Европскиот систем на централни банки. Таа
Економија

Димитриеска Кочоска – Ангеловска Бежоска: Координиран пристап во водење на монетарната и фискалната политика како фактор за макроекономска стабилност

А1он
Меѓусебна соработка и координиран пристап во спроведување на фискалната и монетарната политика е клучот за обезбедување макроекономска и финансиска стабилност, констатирале министерката за финансии Гордана
Економија

Средби со Светска банка: Светска банка со поддршка на реформските активности на Народната банка за пристапување кон СЕПА

А1он
Напредокот во подготвување на апликацијата за пристапување на земјата во Единствената област за плаќањa во евра – СЕПА, беше една од темите на дискусија на
Економија

Ангеловска-Бежоска: Инфлацијата и натаму ќе се намалува, но потребни се структурни реформи за да станеме поотпорни на шокови

А1он
Очекувањата се дека инфлацијата и до година ќе се намалува со натамошно стабилизирање на цените на храната и енергијата на светските берзи, во отсуство на
Uncategorized Економија

Ангеловска-Бежоска: Новата алатка за споредба на надоместоците на банките ќе придонесе за поповолни цени за платежните услуги

А1он
Новата алатка на Народната банка за споредба на надоместоците кои граѓаните ги плаќаат во своите банки треба да ја зголеми транспарантноста на истите и да
Економија

Народна банка го усвои извештајот за второто тримесечје од 2023 година

Орце Костов
Советот на Народната банка на својата редовна седница го усвои Кварталниот извештај за второто тримесечје од 2023 година. Во Извештајот се заклучува дека во текот
Економија

Гувернерката Ангеловска-Бежоска по повод Светскиот ден на штедењето: Стабилноста на финансискиот систем е поттик за раст на депозитите

А1он
„Домашното штедење е особено значајно за малите економии со пониско ниво на доход бидејќи од штедењето зависат инвестициите, а без инвестиции со кои се зголемува