Солен колач со мелено месо

Од:

Потребно е:
за кората:
3 јајца
1/2 чаша (од 250 мл) масло
1 чаша млеко
1 чаша пченкарно брашно
2 чаши пченично брашно
1 прашок за пециво
1 лажиче сол
мелен сув зачин
бибер

за филот:
1 средно голем модар патлиџан
1 тиквичка
500 гр мелено месо
1 главица кромид
2 чешниња лук
1 црвена пиперка

и уште:
2 чаши кисела павлака
100 гр крем сирење

Подготовка:
– Изматете ги јајцата, додадете ги млекото, маслото и солта и на крај и брашното со прашокот за пециво во него.

– Смесата сипете ја во намастена тава (25х35 см) и ставете го да се пече во загреана рерна на 200 целзиусови степени околу 20 минути или додеа не порумени.

– Модриот патлиџан исечете го помали коцки и посолете го. Оставете го да отстои.

– И тиквичките исецкајте ги на помали коцки.

– на малку масло испрчете го ситно сецканиот кромид. Додадете го и меленото месо и продолжете со пржењето.

– Кога ќе се испржи месото додадете го модриот патлиџан, кој претходно сте го измиле со вода од солта. По 1-2 минути додадете ги и тиквичките.

– Лукот ситно исецкајте го. Исецкајте ја и пиперката на мали коцки.

– Зачинете по вкус со мелен сув зачин и бибер. Убаво издинстајте ја смесата додека да омекне зеленчукот.

– Смесата сипете ја над испечената кора и израмнете.

– Во еден сад измешајте ги киселата павлака и крем сирењето. Оваа смеса премачкајте ја над изладениот фил.

– Оставете го во фрижидер убаво да се излади, исечете го на парчиња и послужете.

Би можело да ве интересира

Вонредни контроли на скопски „бувљак“, уништени околу 100 килограми небезбедни чипсови, чоколадни бонбони, наполитанки, конзерви,…

АХВ: Три ресторани и месарница во Кавадарци пласирале небезбедна храна

Горан Наумовски

АХВ: „Атлантик Штарк“ повлекува бисквити поради можност за присуство на надворешно тело

Дурмиши: Ќе има намалување на цените на основните прехранбени производи

AХВ: Откриена е небезбедна храна во месарница и во супер маркет во Скопје

Горан Наумовски

Јајца Л класа, суџук, пудинг од чоколадо: Што ќе се јаде во охридскиот затвор годинава