Што јадат скопјани – oва се петте најпорачувани јадења преку Wolt

Од:

Храната не е само извор на енергија, туку и идентитет, удобност, рутина и прослава, сè завиткано во еден вкусен момент. Од пристигнувањето пред нешто повеќе од два месеци, Wolt ги задоволува желбите на скопјани со брзина, практичност и со стил. Ако некогаш сте ја отвориле апликацијата Wolt додека сте гладни, знаете како изгледа тоа: Толку многу опции, но што навистина луѓето најмногу сакаат да јадат?

Ние ги имаме одговорите. Ги анализиравме бројките, анализиравме илјадници нарачки и ги откривме најпопуларните јадења што скопјани едноставно не можат да престанат да ги нарачуваат. Она што се појави не беше само список, туку слика на профилот од вкусови во Скопје. Од сочни тортиљи до такоси, ова се оброците што владеат со нашите желби и раскажуваат приказна за тоа кои сме, залак по залак.

Да се ​​нурнеме во 5-те најомилени оброци избрани од илјадници гладни корисници на Wolt во Скопје.

#1 – Гиро пита: Храна за душата

Со илјадници нарачки (а бројката расте), гиро питата не е само популарен избор, туку е и кулинарска икона. Со потекло од Грција, но преосмислена на македонско тло, ова јадење ги надмина културите и стана локален основен производ.

Зошто луѓето ја сакаат толку многу? Таа е совршена бура од текстура и вкус: свинско месо на скара, сос цаѕики или зачинети сосови, свеж зеленчук, сè завиткано во топол, лесен печен пита-леб. Лесно е да се јаде во движење и секогаш заситува. Без разлика дали ручате помеѓу состаноци или се опуштате по долга ноќ, гиро питата секогаш е вистинскиот избор.

И да бидеме искрени – во Скопје, гиро питата ја направивме наше национално јадење во моментов.

#2 – Такос: Францускиот изум што го сакаат Балканците

Еве изненадување за секој кој не ги следи трендовите во храната: Скопје е заљубено во такосите, но не во мексиканските. Зборуваме за француски такос – хибридно чудо на „street food“, преполно со месо, помфрит, сирење и кремаст сос, печено на скара и завиткано во фолија.

Достапно е во варијации во зависност од вашите преференции и со предупредување: ќе ви требаат обете раце и веројатно малку дремка по јадењето.

Ова јадење е симбол на утешна храна. Тоа е превкусно, неуредно на најдобар можен начин и ви дава сè што вашиот мозок посакува во едно пакување. Француските такоси можеби се осмислени во Лион, но во Скопје, тие пронајдоа втор дом и не им ги враќаме назад.

#3 – Неговото височество чизбургер: Рестартирање на бургерот што го заслужуваме

Постои причина зошто бургерот стана глобална сензација, а скопските ресторани се целосно согласни. Ова не е обичен чизбургер; тоа е месно ремек-дело: две сочни плескавици од говедско месо печени на жешка скара додека крајчињата не станат крцкави, наредени со лепливо сирење, сосови и честопати изненадувачки крцкав вкус од кисели краставички или кромид.

Тоа е таа совршена мешавина од носталгија за брза храна и гурманско задоволство. И најдобриот дел? Никогаш не ве разочарува. Без разлика дали се мачите со мамурлак или само славите една обична среда, овој бургер е чисто задоволство.

#4 – Врапот што освојува

Некои оброци се создадени само за повторени нарачки, а овој ги исполнува сите услови. Врапот е полн со пилешко на скара, крцкав зеленчук, кремасти сосови и малку зачинет вкус – сето тоа спакувано во топла тортиља.

Она што го прави посебен не е само тоа што го содржи, туку и какво е чувството кога се вкусува. Доволно е лесен за да не ве оптоварува, но сепак е доволен како целосен оброк. Разновиден е и совршен со помфрит како прилог.

Ако современиот скопски професионалец имаше јадење што го отсликува неговиот дух, веројатно ќе беше ова: практично, задоволувачко и со малку лут вкус.

#5 – Такос: Колку поголемо, толку подобро

Единственото нешто подобро од тако е поголемо, мега тако. Без разлика дали ви се јавила желба за јадење доцна во ноќта или ви треба целосен оброк помеѓу состаноците, овој оброк ви ги исполнува желбите. Замислете слоеви месо, топено сирење, кремасти сосови и крцкав помфрит, сè спакувано во фолија што едвај ги држи сите состојки заедно.

Ова не се брзи залаци, туку чисто задоволство, кое заработи лојална база на обожаватели во Скопјe.

Што говорат овие податоци за Скопје?

Да ја видиме пошироката слика. Вкусот на Скопје постојано се развива, но едно е сигурно: знаеме што сакаме и не се срамиме да го нарачаме. Што навистина кажува оваа листа за тоа како се хранат скопјани?

На почетокот, сакаме јаглехидрати и леб, тортиљи, помфрит, ако е топол, заситувачки и малку мрсен.

Фузијата е неопходна. Грчки гиро, француски такос, американски бургери – Скопје не е пребирливо во врска со потеклото. Ја прифаќаме глобалната кулинарска сцена, но ѝ даваме локален шмек.

Удобноста е важна и затоа сакаме сè и брзо. Повеќето од овие оброци се подготвуваат брзо, лесни се за јадење и се направени за достава. Во град кој постојано е во движење, сакаме храна што одговара на нашиот животен стил.

Удобност пред сложеност. Додека финото јадење има свое место, секојдневните прехранбени навики на Скопје покажуваат преференција кон јадења кои се познати и задоволувачки. Ова е храна што едноставно ве прегрнува.

Пржените компири одат со сè и се најомилен прилог. Без разлика дали станува збор за тако или за бургер, крцкавите златни помфрити се омиленото уживање за сите.

Накратко, јадеме како што живееме – страсно и креативно и секогаш со едно око погледнуваме кон сосот.

Имате некоја желба сега?

Ако сè уште не сте ги пробале првите пет најпорачувани јадења, можеби е време сега. Преземете ја апликацијата Wolt и пробајте еден или сите од овие омилени јадења и можеби ќе го откриете вашиот нов омилен оброк. И почестете се со јадењата во кои се колнат илјадници корисници од Скопје. Бидејќи во овој град, храната не е само оброк, туку расположение. А денешното расположение има вкус на гиро.

За Wolt

Wolt е технолошка компанија со седиште во Хелсинки со мисија да донесе радост, едноставност и заработка во градовите низ светот. Wolt развива локална платформа за трговија што ги поврзува луѓето кои сакаат да нарачаат храна, намирници и други производи со оние кои се заинтересирани за нивна продажба и достава.

Wolt е основан во 2014 година и ги здружи силите со DoorDash (NASDAQ: DASH) во 2022 година. Заедно, денес работиме во над 30 земји, од кои 28 се со брендот Wolt. Повеќе детали можете да прочитате на веб-страницата на Wolt.

Би можело да ве интересира

Ќе поскапат јајцата поради новиот начин на одгледување несилки

Емир Латифовиќ