Рендана слатка пита

Од:

Едноставно ќе ја подготвите, а ќе ви приреди едно убаво слатко уживање…

Потребно е:

300 гр брашно
1 лажица кисело млеко
125 гр путер
100 гр шеќер
3 жолчки
1/2 кесичка прашок за пециво
на врв на нож сол

за филот:

120 гр шеќер
75 гр мелени ореви
3 белки
2 лажици мармалад од шипки
шеќер во прав, за посипување

Подготовка:

– Во еден сад ставете ги брашното, сол, шеќер, прашок за пециво, жолчките, на листови исечениот путер и киселото млеко. Замесете  тесто. Замотајте го во пластична фолија и ставете го да стои во фрижидер од 30 до 40 минути.
– Округла тава со дијаметар од 24 см премачкајте го со масло и посипете со малку брашно.
– Извадете го тестото од фрижидер и поделете го на три дела. Двата дела изрендајте ги на крупно ренде на дното на тавата.
– Изматете цврст снег од белки, постепено додавајте го шеќерот и останатите состојки и матете додека да добиете хомогена смеса. Оваа смеса сипете ја преку наренданото тесто во тавата и израмнете ја со силиконска лажица.
– Одозгора изрендајте го преостанатиот дел од тестото.
– Ставете ја да се пече во загреана рерна на 180 целзиусови степени околу 40-45 минути. Проверете со чепкалка за заби дали е печена.
– Печената пита оставете ја да се изпади, исечете ја по желба, посипете ја со шеќер во прав и послужете ја.

Би можело да ве интересира

АХВ: Три ресторани и месарница во Кавадарци пласирале небезбедна храна

Горан Наумовски

АХВ: „Атлантик Штарк“ повлекува бисквити поради можност за присуство на надворешно тело

Дурмиши: Ќе има намалување на цените на основните прехранбени производи

AХВ: Откриена е небезбедна храна во месарница и во супер маркет во Скопје

Горан Наумовски

Јајца Л класа, суџук, пудинг од чоколадо: Што ќе се јаде во охридскиот затвор годинава

Понижување на лекарите и на пациентите – цела ноќ дежурство со една кифличка за вечера

Анита Петровска Рајковиќ