Разјаснета желбата за глукоза

Од:

Истражувачите од Империјал Колеџ Лондон идентификувале механизам кој во мозокот ја поттикнува желбата за внесување храна која содржи глукоза.

„Journal of Clinical Investigation“ пишува дека новите наоди можат да го унапредат развојот на третманите за дебелина.

Новите експерименти спроведени врз лабораториски животни укажале на постоење механизам кој ја следи количината на глукоза достапна во мозокот и во случај на потреба поттикнува дополнителен внес на слатка храна.

При тоа како пресудно се покажало влијанието на ензимот глукокиназа на хипоталамусот.

Глукозата е главен извор на енергија за мозочните клетки.

Би можело да ве интересира

АХВ: Три ресторани и месарница во Кавадарци пласирале небезбедна храна

Горан Наумовски

АХВ: „Атлантик Штарк“ повлекува бисквити поради можност за присуство на надворешно тело

Дурмиши: Ќе има намалување на цените на основните прехранбени производи

AХВ: Откриена е небезбедна храна во месарница и во супер маркет во Скопје

Горан Наумовски

Јајца Л класа, суџук, пудинг од чоколадо: Што ќе се јаде во охридскиот затвор годинава

Понижување на лекарите и на пациентите – цела ноќ дежурство со една кифличка за вечера

Анита Петровска Рајковиќ