Принцот Хари го загуби случајот на Високиот суд: Владата го отфрли барањето за зголемена безбедност додека е во Велика Британија

Од:

Принцот Хари, кој започна правна постапка против Министерството за внатрешни работи, денеска го загуби случајот пред Високиот суд против британската влада поради одлуката за промена на нивото на безбедност за време на посетата на неговата татковина.

Постапката е покрената поради Извршниот комитет за заштита на авторските права и јавните личности (Равец) од февруари 2020 година, во кој смета дека тој треба да добие различен степен на заштита додека е во земјата.

По сослушувањето во декември, судијата на Високиот суд Сер Питер Лејн денеска донесе одлука за случајот.

На судот му беше кажано дека Хари чувствувал дека неговите деца Лилибет и Арчи не можат да се чувствуваат како дома во Велика Британија освен ако не се соодветно заштитени.

Владата одговори велејќи дека барањето на Хари треба да се отфрли, тврдејќи дека Извршниот комитет за заштита на авторските права и јавните личности, под Министерството за внатрешни работи, има право да заклучи дека заштитата треба да се разгледува „од случај до случај“.

Судењето беше затворено за медиумите поради доверливи докази за безбедносните мерки во случајот, кој е еден од трите преостанати активни случаи на Високиот суд што ги покрена војводата од Сасекс.

Би можело да ве интересира

Принцот Хари го загуби случајот, ќе мора да плати за приватно обезбедување

Принцот Хари никогаш повеќе нема да ги преземе кралските должности од кои се откажа

Принцот Хари конечно се појави во Лондон

Принцот Хари ќе присуствува на крунисувањето на неговиот татко кралот Чарлс III, Меган Маркл ќе остане во Калифорнијa